Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

889 resultaten


ID: 72922 | Bouwkundig element

Zeemanshuis Godtschalck, rusthuis voor bejaarde zeelieden

Dokter Eduard Moreauxlaan 322 (Oostende)
* Dokter Eduard Moreauxlaan nr. 322. Zeemanshuis Godtschalck. Rusthuis voor bejaarde zeelieden gebouwd in 1924-1925, waarvan de stichting teruggaat op een legaat van Helena en Isabella Godtschalck, dochters van luitenant Jean Eugène Godtschalck. Ingeplant in de duinenrij, omgeven door een grote tuin, met op de duintop een el


ID: 55387 | Bouwkundig element

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met tuin

Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.


ID: 55579 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 10, 10A (Oostende)
Huidig pand in kern 18de-eeuws. Oorspronkelijk vermoedelijk één pand, in 1938 opgesplitst in twee woningen. Niettemin is de gevel opgevat als één geheel met dubbelhuisopstand.


ID: 56976 | Bouwkundig element

Venetiaanse Gaanderijen

Koning Boudewijnpromenade, Parijsstraat 2 (Oostende)
De Venetiaanse Gaanderijen, opgetrokken tussen 1900 en 1901 naar ontwerp van architect H. Maquet (Oostende) tussen de Chaletstraat en de Parijsstraat (aangelegd in 1898), ter hoogte van het vroegere oesterpark horend bij het "Pavillon du Rhin".


ID: 56381 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit 1882

Leon Spilliaertstraat 10 (Oostende)
Voormalig burgerhuis met inslag van de second-empirestijl. Volgens het kadasterarchief wordt het pand in 1882 gebouwd door Oostendse plafonneur; tegelijkertijd ook optrekken van achter- of tuinhuis uitziend op een toen nog onbebouwd terrein.


ID: 77714 | Bouwkundig element

Leopoldpark - pergola

Leopoldpark (Oostende)
Pergola, gelegen langs wandelpad aan de oostzijde van de parkvijver, recht tegenover de ingang van de vroegere bron, thans ingang naar de technische ruimte onder de parkheuvel.


ID: 56542 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Prinses Stefanieplein 29 (Oostende)
Eclectisch enkelhuis gedateerd 1897 in cartouche; drie bouwlagen en drie traveeën oorspronkelijk onder mansarde-, nu zadeldak. Lijstgevel van natuursteen en/of gecementeerd met schijnvoegen; gebruik van arduin o.m. voor plint, boven- en onderdorpels van rechthoekige muuropeningen. Rechts poorttravee als risaliet oplopend in tuitgevel met eikelvormig topstuk. Achteraan de tuin, annex over de breedte van het perceel als neo-Vlaamserenaissance-getint tuinhuis uit eind 19de eeuw.


ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verschaffelt

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.


ID: 36786 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Sint-Antoniusplein 10 (Oosterzele)
De pastorie werd opgetrokken in 1781 en werd in het laatste kwart van de 19de eeuw opgehoogd. De interieurindeling en aankleding uit beide afzonderlijke periodes bleef bewaard. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, met bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. De pastorie is ingeplant in een tuin aangelegd in landschappelijke stijl met een vijver met brugje.


ID: 87884 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Macieberg

Fabiolalaan 2 (Oostkamp)
Reeds in de tweede helft van de 17de eeuw wordt op deze locatie een buitengoed vermeld. Vrij imposant verankerd, bakstenen volume onder gemansardeerd schilddak. Voormalige schaapsstallen, gebouwd in 1936-1937 naar een ontwerp van de Brugse architect Antoine Dugardyn, die op dat ogenblik ook het kasteel restaureerde. In het kasteeldomein ligt een restant van een voormalige moestuin, boomgaard en verschillende kleine stallen en bergingen. Tevens bewaarde serre, gebouwd in 1936. Parkaanleg met kenmerken van 19de of vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met resterende parkvijver en vervallen brug. Vervaagde centrale dreef naar het centrum van Oostkamp beplant met lindebomen.