2577 resultaten
ID: 35416 | Bouwkundig element
Wildekouter 16 (Deinze)
Hoeve met oude hoevegebouwen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw en nieuw ingeplant woonhuis ten zuidoosten. Oude boerenwoning, gebruikt als bedrijfsgebouw, van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met twee bewaarde korfboogdeurtjes met uitspringende bakstenen omlijsting en gebogen waterlijstje. Ten zuiden, schuur en stallen van acht traveeën onder zadeldak met centrale rechthoekige doorrit. Ten noorden, oud bakhuis van drie traveeën onder zadeldak.
ID: 38185 | Bouwkundig element
Wildonkenstraat 24 (Deinze)
Verzorgde hoeve met woonhuis ten noorden, schuur met stallen ten zuiden en bakhuis ten noordoosten van het begraasde erf met boomgaard, toegankelijk via een nieuw ijzeren hek.
ID: 35181 | Bouwkundig element
Wulfhoek 10 (Deinze)
Voorheen langgestrekt hoevetje, circa 1913 voorzien van een nieuwe bakstenen boerenwoning, haaks op het oude huis en afgedekt met een schilddak. Aan de achtgergevel van de oude woning afdekking voor treerad van een verdwenen karnmolen. Dwarsschuur met witgekalkte gevel op gepikte plint onder zadeldak, met ervoor mestvaalt, tweedelig bakhuis en open schuur.
ID: 35179 | Bouwkundig element
Wulfhoek 4 (Deinze)
Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw. Oude kern van boerenhuis aangegeven door rechter zijaandak met muurvlechtingen. Voorts verbouwd.
ID: 48977 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dokter Haekstraat 35-37 (Dendermonde)
Het landhuis met omringend park is opgetrokken in neoclassicistische stijl, met reminiscenties aan de empirestijl, te dateren omstreeks het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdgebouw, nummer 37, vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een afgeplat schilddak met hekwerk met pijlmotief tussen de schouwen. Voormalige pachthof, nummer 35, met een bewaarde configuratie aan een gekasseid erf, een bakhuis van circa 1901 en poortdoorrit. Het parkdomein met landschappelijke aanleg en glooiende gazons herbergt verschillende pittoreske tuinfolies.
ID: 48165 | Bouwkundig element
Hof ter Bremptstraat 21 (Dendermonde)
In straatbocht ingeplante, omhaagde hoeve, volgens historisch kaartmateriaal vroeger volledig geïsoleerd gelegen op een deels behouden omgracht rechthoekig verhoog in het meersengebied vlakbij de Schelde. Complex met losse bestanddelen, toegankelijk via ijzeren hek aan bakstenen pijlers met links oude linde. Gekasseid pad naar voormalige boerenwoning van vijf traveeën + aan weerszij extra travee, onder uitgelengde leien schilddaken met dakkapel, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.
ID: 48752 | Bouwkundig element
Hullekenstraat 34-36 (Dendermonde)
Hoeve met voorin gelegen tweewoonst achter voorerf met moestuin. Voormalig wagenhuis met bakhuis en twee bouwvallige schuren in U-vom opgesteld rondom het achtererf.
ID: 48773 | Bouwkundig element
Lange Dijkstraat 38, 38A (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt voorheen gekend als Hof Van Damme, met rest van molenromp en deels afgegraven molenberg van de Sint-Antioniusmolen van 1901-1902. De hoeve klimt op tot het begin van de 19de eeuw en werd volgens het kadasterarchief in 1892 gedeeltelijk gereconstrueerd en vergroot. Toen kwam de huidige aanleg tot stand in U-vorm geopend naar het achtererf. Tweeledig bakhuis ten westen in het verlengde van de woning.
ID: 48861 | Bouwkundig element
Opstalplein 22 (Dendermonde)
De woning klimt wellicht op tot de tweede helft van de 18de eeuw; dit oudste onderdeel van de hoeve is als afzonderlijk bouwvolume. De bedrijfsgebouwen sluiten in U-vorm bij elkaar aan onder snijdende bedaking met vrijwel idem nokhoogte; zoals dikwijls voorkomt werden zij in een jongere periode dan de woning opgericht, hier ten laatste in 1829, zie primitief kadasterplan. Vijver met oude natuurstenen oeverversteviging.
ID: 48859 | Bouwkundig element
Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.