Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 11821 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Oostmalseweg 25 (Beerse)
Langgestrekte hoeve, opklimmend tot 1830, bestaande uit woonstalhuis/schuur, aansluitend bakhuis aan oostzijde en vrijstaande, parallel ingeplante stallingen en karrenkot ten zuiden.


ID: 11829 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen van 1913

Schoolstraat 25-39 (Beerse)
Arbeidershuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in 1913.


ID: 11839 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Veldstraat (Beerse)
Hoeve met losstaande bestanddelen, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw. Woonstalhuis van vijf en vier traveeën met aangebouwde varkensstal/toilet.


ID: 135090 | Landschappelijk geheel

Zevenborren

Alsemberg, Dworp (Beersel), Sint-Genesius-Rode (Sint-Genesius-Rode)
Zevenborren of Zevenbronnen is, zoals de naam het zegt, een bronnenrijk gebied met een noord-zuid georiënteerde vallei waarin een reeks vijvers gelegen zijn, ontstaan door opstuwing en afwaterend naar de Meerbeek.


ID: 135117 | Landschappelijk geheel

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.


ID: 135379 | Landschappelijk geheel

Hallerbos - Lembeekbos - Maasdalbos

Dworp (Beersel), Buizingen, Halle, Lembeek (Halle)
Het gebied herbergt het typische landschap van de ‘Brabantse Ardennen’, gekenmerkt door een golvende topografie met beekvalleien en boscomplexen, een beperkt aantal vergezichten begrensd door het reliëf, vegetatie en bebouwing, complexe verweving van open ruimten en bebouwing en geïsoleerde bossen. Het Pajottenland in het westen is zacht golvend en vruchtbaar met een afwisseling van open veld op de droge ruggen. In de valleien bevinden zich de weiden en beemden, onderbroken met populierenrijen, hagen en knotwilgen. Tussen Zenne en Zoniën komen de steile zandhellingen voor, gedomineerd door de vele uitgestrekte bossen. Het gebied omvat naast een verscheidenheid aan elementen en patronen van landgebruik eveneens heel wat bouwkundig erfgoed.


ID: 303325 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

A. Vaucampslaan (Beersel)
Bakstenen spoorwegbrug opgetrokken omstreeks 1840 bij de aanleg van de spoorlijn Schaarbeek-Halle. De brug overspant het kruispunt van de Guido Gezellelaan met de A. Vaucampslaan.


ID: 38882 | Bouwkundig element

Kasteel Gravenhof

Alsembergsesteenweg 676 (Beersel)
Bakstenen 19de-eeuws kasteel met 17de-eeuwse kern omgeven door een bomenrijk landschapspark met ruime vijver ten noorden en oosten van het kasteel; ten zuiden ruim grasveld met kleinere vijver.


ID: 302348 | Landschappelijk element

Kasseiweg Beukenlandschap

Beukenlandschap (Beersel)
De omgeving van de kasseiweg genaamd Beukenlandschap of Weg nummer zes, bestaat uit een klein beukenbestand op de zuidelijke flank van de Beerselberg, die hierdoor sterk geaccentueerd wordt.


ID: 303285 | Bouwkundig element

Watertoren

Frans Walravensstraat (Beersel)
Ronde betonnen watertoren opgetrokken in 1930 volgens het betonbouwsysteem Hennebique.