Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1877 resultaten


ID: 134555 | Landschappelijk element

Park van het Sint-Jozefinstituut

Hasseltweg 383 (Genk)
Pinetum, sterrebos en moestuin van een klooster uit begin 20ste eeuw.


ID: 135389 | Landschappelijk geheel

Moervaartdepressie

Mendonk, Sint-Kruis-Winkel (Gent), Zaffelare (Lochristi), Eksaarde (Lokeren), Moerbeke (Moerbeke), Sinaai (Sint-Niklaas), Kemzeke, Stekene (Stekene), Wachtebeke (Wachtebeke)
De Moervaartdepressie, met aan de noordelijke zijde de dekzandrug Verrebroek-Gistel en aan de andere zijde de langzamer hogerop hellende gronden en de Zuidlede als fysische grens, is de belangrijkste structuur in dit gebied. In de depressie komen zowel graslandcomplexen, boscomplexen als mozaïeklandschappen voor. Elk heeft zijn typerende ontginningsstructuur. De Moervaartdepressie is omwille van zijn laaggelegen gronden niet bebouwd geworden in historische tijden. Door het onbebouwd karakter van het gebied is het bouwkundig erfgoed voornamelijk gesitueerd aan de noordelijke en zuidelijke grens van het gebied, zoals Moerbeke en in het zuiden de Kruiskapel.


ID: 26845 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Herry

Adelaarsstraat 24, 24A (Gent)
Kasteel gelegen midden in park met lichte glooiingen als rest van vroegere duinenrijen. Empire ingangspoort met zwaar ijzeren hek, afkomstig van de Kortrijksepoort. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens archiefstukken in kern opklimmend tot 1886 en uitgebreid tot zijn huidige vorm in 1903.


ID: 301326 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskern Mariakerke

Alphonse Claeys-Bouüaertlaan, Alphonse Claeys-Boúúaertdreef, Beukendreef, Elfnovemberstraat, Kasteeldreef, Mariakerkeplein, Petrus Meirestraat, Zandloperstraat, Zuidbroek (Gent)
De landelijke dorpskern van Mariakerke ontstond rond de in de 12de eeuw opgerichte parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte, die zich op de hoogste plaats van het dorp bevindt. Het geheel van kerk, pastorie en begraafplaats is via een dreef verbonden met het kasteeldomein en omliggend park in het noordwesten.


ID: 130874 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met vier opgaande lindenrijen Kasteeldomein Claeys-Bouüaert

Alphonse Claeys-Boúúaertdreef (Gent)
Een monumentale dubbele dreef bestaande uit vier bomenrijen van opgaande lindes vormt de toegang tot het Kasteeldomein van Mariakerke en verbindt de dorpskom met het kasteelpark. Het is een oude dreef die reeds voorkomt op een kaart van Benthuys van 1729. De bomenrijen zijn vermoedelijk reeds verschillende keren zijn herplant.


ID: 103225 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Citadelpark

Ambroise Verschaffeltdreef, Eugène Felixdreef 2, Familie De Vignedreef, Familie Van Rysselberghedreef 2, Fernand Scribedreef 1, Gustaaf Den Duitsdreef, Gustaaf Vanaisedreef, Hofbouwlaan 28-29, Jacques de Lalaingdreef, Jan Hoetplein 1, Jozef Mengaldreef, Jules Bretondreef, Louis Hanssensdreef, Louis Minarddreef, Norbert Rosseaudreef, Paul Bergmansdreef 2, Théodore Canneelpad (Gent)
Het Citadelpark werd in 1875 naar ontwerp van H. Van Hulle aangelegd ter hoogte van de tussen 1819 en 1831 gebouwde citadel. Het park in landschappelijke stijl omvat talrijke loofbomen, gras- en bloemperken, brede dreven, vijvers, kunstmatige grotten, watervallen, rozentuinen en een pergola.


ID: 301358 | Bouwkundig element

Gevelwand Begijnengracht

Begijnengracht 41-59, 65-89, 93-115, 71A, Hoogstraat 162 (Gent)
De zuidzijde van de Begijnengracht, één van de oude uitvalswegen van Gent, heeft vrij diepe percelen en vertoont nog de oudste bebouwing met verschillende topgevels en oude kernen opklimmend van de 15de tot de 18de eeuw.


ID: 83643 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Berouw 66-78, 104 (Gent)
Dubbel steegbeluik met gemeenschappelijke toegang. Van het beluik kwam in 1857 de rechtersteeg klaar, terwijl de huidige toegang, samen met de linkersteeg dateren van 1860. Beide delen van beluik met eigen karakter.


ID: 301535 | Bouwkundig element

Blekersdijk en omgeving

Blekersdijk, Reke (Gent)
De Blekersdijk, met in het verlengde Reke, is gelegen aan de Leie. De beboomde straat wordt gekenmerkt door een gebogen tracé en 19de-eeuwse bebouwing.


ID: 302852 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlindendreef Kasteel Schouwbroek

Bosstraat (Gent)
Het kasteel Schouwbroek is gelegen in de gemeente Vinderhoute en heeft ook een toegang vanuit Drongen. Deze inkom verloopt via een dreef met zilverlinden die vanaf de Bosstraat het kasteel ontsluit. De dreef is circa 185 meter lang en bestaat uit twee bomenrijen.