1423 resultaten
ID: 134763 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Termeeren (Halle), Manebroek 1-3 (Pepingen)
Complex van na de Tweede Wereldoorlog bij een oorspronkelijk hoog-middeleeuwse kasteelmotte die vermoedelijk al rond 1820 als buitenverblijf werd gebruikt; landschappelijk park (circa 7,5 hectare) met een ornamentele beplanting (bruine beuk, zilveresdoorn, witte paardekastanje) uit 1900, en een circa 1950 aangelegde vijver.
ID: 84784 | Bouwkundig element
Bootdijkstraat 68 (Hamme)
Voorheen complex van gebouwen gelegen op een omgrachte site binnen een bocht van de Bootdijk nabij de Schelde, heden omheind met muur en restant van walgracht, poorttoegang ten westen. Het links bij het huis aanleunende hoge torentje zou als oudste onderdeel van de constructie kunnen opklimmen tot de 16de eeuw of 17de eeuw
ID: 84801 | Bouwkundig element
Burgemeester Lemmensstraat 44 (Hamme)
Landelijke herenwoning en hoeve, gelegen op de overblijvende zuidelijke helft van een achterin gelegen enkelvoudig omgrachte site. Site en woning wellicht opklimmend tot de 16de eeuw, met mogelijk 17de-eeuwse aanpassingen.
ID: 84829 | Bouwkundig element
Kasteellaan 1 (Hamme)
Het kasteeldomein bewaart duidelijk een aantal elementen teruggaand op de kasteelsite uit de tweede helft van de 18de eeuw waaronder: de ruime rechthoekige omgrachting waarbinnen de gebouwen en een deel van het kasteelpark gelegen zijn, met toegangsbrug over de noordelijke walgracht.
ID: 85489 | Bouwkundig element
Plezantstraat 14 (Hamme)
Over de gehele perceelbreedte ingeplant symmetrisch poortgebouw. Huidig kasteel met het symmetrische Lodewijk-XIV-kasteeltje en de neotraditionele vleugel toegevoegd in 1911. In de as van het kasteel gelegen landschapstuin met grote reliëfverschillen, vista’s en serpentinevijver.
ID: 79999 | Bouwkundig element
Beverbeek 19 (Hamont-Achel)
In 1889 werd het huidige kasteel in Tudorstijl gebouwd door volksvertegenwoordiger Slegers-Schaetzen, naar ontwerp van architect M. Christiaens.
ID: 80072 | Bouwkundig element
Catharinadal 3 (Hamont-Achel)
Eclectisch geheel met neo-Vlaamserenaissance-inslag. In zijn huidig uitzicht dateert het complex van 1882-85, maar het is mogelijk ouder in kern.
ID: 80034 | Bouwkundig element
Lozenweg 100-104 (Hamont-Achel)
Achterin gelegen, in een park in Engelse landschapsstijl, volledig van vernieuwd houtwerk voorzien bakstenen complex, bestaande uit een alleenstaand, eclectisch kasteel met overwegend neoclassicistische inslag, een koetshuis en een T-vormig dienstgebouw.
ID: 300295 | Landschappelijk geheel
Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.
ID: 205013 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brouwerijstraat 2, 6 (Harelbeke)
Eind 19de-eeuws kasteel in neorenaissancestijl met bijgebouwen, gelegen in een tuin die van de straat is afgesloten door een muur.