Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 122164 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof Sint-Elisabeth

Begijnengracht 20A, Begijnhofdries 1-42, Edmond Boonenstraat 1-6, 7, Gravin Johannastraat 1-2, 3-35, Hippoliet Lammensstraat 2-10, 10A-D, Jan Verspeyenstraat 1-3, Mathias Gesweinstraat 1A-D, Provenierstersstraat 1-12, 13-51, Sophie Van Akenstraat 1-14, 16-58, Straatje van Oliveten, Zwartekatstraat 2-8 (Gent)
De Begijnhofdries, het huidige met lindes, beuken en paardenkastanjes beboomd pleintje met kerk omgeven door traditionele huizen en een eind 19de-eeuwse huizenrij vormde oorspronkelijk het centrum, de zogenaamde dries van het Sint-Elisabeth Begijnhof.


ID: 130873 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier in de plantentuin Michel Thiery

Berouw (Gent)
Centraal in de Plantentuin Michel Thiery staat een Canadapopulier met een stamomtrek van ruim 6 meter. Het betreft hier een oude populierenkloon met op 4 meter hoogte drie enorme gesteltakken. Een zware gesteltak is uitgebroken op ongeveer 10 meter. De kruin werd begin de jaren 1990 verankerd met kabels. Twee zware gesteltakken zijn sterk ingesnoeid.


ID: 300868 | Landschappelijk element

Plantentuin Michel Thiery

Berouw (Gent)
De plantentuin bij het voormalig Schoolmuseum, bereikbaar via een toegangspoort langs de straat Berouw, werd tijdens het interbellum aangelegd.


ID: 20338 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum. In de verschillende tuinen zijn nog relicten van de historische aanplant aanwezig. De aanleg van de boomgaard dateert uit de 17de eeuw.


ID: 302852 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlindendreef Kasteel Schouwbroek

Bosstraat (Gent)
Het kasteel Schouwbroek is gelegen in de gemeente Vinderhoute en heeft ook een toegang vanuit Drongen. Deze inkom verloopt via een dreef met zilverlinden die vanaf de Bosstraat het kasteel ontsluit. De dreef is circa 185 meter lang en bestaat uit twee bomenrijen.


ID: 26211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ten Broecke en omgeving

Broekkantstraat 19-25 (Gent)
Hof ten Broecke, reeds vermeld in 1375 en eigendom van de pitantie of infirmerie van de Sint-Pietersabdij. Ook Invalidenhof genoemd. Ten westen, woonhuis met verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten en zuiden van het erf L-vormig volume met voormalige stallen en schuur; een melkhuisje ten noorden aan de straat. Bebost tuinperceel aansluitend bij de beekvallei ten zuiden.


ID: 132468 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde bij het Blindenhuis

Coupure 65 (Gent)
Bij de oostelijke zijgevel van het voormalig Blindenhuis staat binnen de ommuurde tuin een monumentale zilverlinde.


ID: 305828 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als vredesboom

Desteldonkdorp, Rechtstraat (Gent)
De paardenkastanje maakt deel uit van een beboomd plantsoen ten oosten van de kerk van Desteldonk. De boom staat centraal in het plantsoen, op een kruising van paden en werd in 1919 aangeplant als vredesboom.


ID: 133054 | Landschappelijk element

Lindendreef

Drongensesteenweg (Gent)
De lindendreef bestaat uit drie generaties: de oudste bomenaanplant bestaat uit zomerlinden, de tweede uit een inboet van circa 20 jaar oud met zomerlinden en een derde generatie uit een recente inboet uitgevoerd met winterlinden. De oudste generatie lindebomen vertoont nog duidelijk de sporen van een traditioneel snoeibeheer. Alle gesteltakken zijn in één vlak geleid en werden vroeger als leilinden onderhouden.


ID: 103165 | Bouwkundig element

Prudens Van Duyseplein en aanpalende gebouwen

Eekhout 2, Karel Van Hulthemstraat 67, 134, Laurent Delvauxstraat 14-16, Prudens Van Duyseplein 1-14 (Gent)
In 1883 wordt het Prudens Van Duyseplein aangelegd in een interessant stedenbouwkundig geheel op radiaalstructuur: de talrijke gelijktijdig getrokken straten convergeren in het licht glooiende pleintje, ingeplant op een helling, met in het midden een rond grasperk met een plataan.