Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 36638 | Bouwkundig element

Hoeve

Geraardsbergse steenweg 218 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve bereikbaar via een dreef en naar verluidt vroeger horend bij "Kasteel Smissenbroek". Met de rugzijde naar de straat gekeerde boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën met dwarsschuur links, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 36639 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Gijzenzelestraat 2 (Oosterzele)
Hoeve met rechthoekige gekasseide binnenkoer met woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak; gelijkvloerse verdieping mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, bovenverdieping toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ingekorte, tweebeukige dwarsschuur onder zadeldak met gedeeltelijk bewaarde houtbouw en versteende oostelijke zijpuntgevel.


ID: 36768 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gravelos 2 (Oosterzele)
Hoeve, vermeldenswaard als overblijfsel van een oorspronkelijk middeleeuwse heerlijke site metwalgrachten in het alluvium van de Molenbeek. Voormalige heerlijkheid ter Burcht, leen afhangend van de heerlijkheid van Rode en in 1364 toebehorend aan Jan de Gruutere.


ID: 36806 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hauwsestraat 80-82 (Oosterzele)
Grote hoeve naast het Blauw Kasteel en waarschijnlijk het vroeger neerhof van het kasteel. Lange, gewitte bakstenen schuur gebouwd aan de straatzijde met drie rechthoekige doorritten naar het erf. Boerenwoning ingeplant aan de achterzijde van het erf van één bouwlaag en zeven traveeën, in kern waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Zuidwestelijke bedrijfsvleugel met schuur, stallen en wagenhuis, gedateerd 1785.


ID: 36807 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Heet 22 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, bereikbaar via een gekasseide weg die eindigt bij het ijzeren toegangshek tussen twee lage, zware bepleisterde vierkante hekpijlers voor het eveneens gekasseide voorerf. Hoevegebouwen opgesteld in U-vorm met boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw en afzonderlijke dwarsschuur met stallen onder pannen zadeldak.


ID: 36640 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heistraat 58 (Oosterzele)
Hoeve minstens opklimmend tot begin 19de eeuw maar met in het derde kwart van de 19de eeuw vernieuwd boerenhuis. Hoevegebouwen opgesteld rondom een grotendeels gekasseid rechthoekig erf.


ID: 36808 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hemelstraat 2 (Oosterzele)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen. IJzeren toegangshek uit de 20ste eeuw tussen de woning en een oude, vierkante bakstenen hekpijler.


ID: 36809 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hemelstraat 8 (Oosterzele)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld in U-vorm rondom het voorerf. Achterin gelegen, ten noorden georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, van circa 1800. Pomp tegen de haardtravee. Ten oosten, schuur met stallen onder zadeldak; aalpomp tegen de gewitte bakstenen erfgevel.


ID: 36769 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Hoek ter Hulst 31 (Oosterzele)
Kleine hoeve van het semigesloten type met omhaagde voortuin en dito achtererf. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, met zadeldak, mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In L-vorm aangebouwde schuur en kleine stal met zadeldaken.