Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 60814 | Bouwkundig element

Hoeve De Warande

Warande 115 (Kortrijk)
Dieper in gelegen hoeve gelegen ten noorden van de Heulebeek, opgetrokken in 1907. Oorspronkelijk was de hoeve meer noordelijke gelegen, naast de Warandekapel. In 1907 werd de hoeve verkocht, afgebroken en vervangen door een linnenfabriek.


ID: 60998 | Bouwkundig element

Hof ter Pauvre Leute

Watervalstraat 53 (Kortrijk)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Gewitte gevels op gepikte plint (behalve schuur met wagenkot). Aan de straat gelegen boerenhuis uit het begin van de 19de eeuw; meermaals verbouwd.


ID: 60999 | Bouwkundig element

Hof de Klarenhoek

Watervalstraat 83 (Kortrijk)
Laat 18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgestrekt type: woonhuis + stal. Later uitgebreid met onder meer schuur ten noorden. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak gegroepeerd rond rechthoekig erf. Woonvleugel van zes traveeën. Gewitte erfgevel op gepikte plint. Getoogde vensters, onder meer beluikt.


ID: 60413 | Bouwkundig element

Duckskes hoeve

Weversstraat 29 (Kortrijk)
18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgestrekte type. Door latere uitbreiding nu L-vormig grondplan.


ID: 60820 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Reinsakker

Wittestraat 4 (Kortrijk)
Historische hoeve "Klein Reinsakker". De naam verwijst naar de bezitter J.B. Ghellinck, Heer van Reynsackere. De hoeve was tijdens het ancien régime het foncier van het 6de achterleen van de Heerlijkheid Heule.


ID: 61000 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wolverijdreef 50 (Kortrijk)
Dieper in gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels begraasd en deels verhard erf. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door wilgen. Ten noorden van het erf boerenhuis met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 60581 | Bouwkundig element

Yserbythoeve

Yserbytdreef 7 (Kortrijk)
Eerste vermelding in 1631 in het Oorkondenboek van de Groeninge-abdij. Gesloten hoeve met vierkante opstelling, in haar huidige vorm voornamelijk voorkomend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een bekiezeld erf.


ID: 60831 | Bouwkundig element

Heerlijkheid van Heule

Zeger van Heulestraat 53-55 (Kortrijk)
De historische hoeve is vanouds het centrum van de vrij aanzienlijke heerlijkheid van Heule en tevens dorpsheerlijkheid. Lange noordoostelijke erfoprit, aangeduid door eiken en in het begin gemarkeerd door kapelletje. Ten noorden van de hoeve ligt de huisweide en ten westen het voormalig opperhof. De hoeve heeft een semigesloten opstelling en wordt volledig omwald. Lage bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en bekiezeld erf. Ten noorden, boerenhuis in kern teruggaand tot 1722.


ID: 60838 | Bouwkundig element

Goed Vanneste

Zuidstraat 34 (Kortrijk)
Hoeve reeds aangegeven als site op de Ferrariskaart (1770-1778), maar het huidige gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843), met woonhuis ten noorden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden schuur en woonhuis vernield. Het boerenhuis werd pas in 1925 heropgebouwd op een ander plaats.


ID: 60895 | Bouwkundig element

Goed ter Elst

Zusters Lovelingstraat 56 (Kortrijk)
Oudste vermelding dateert van 1543. Het was een voorname hoeve gezien de vermelding van een "duvecot" in 1633 (heden verdwenen). Afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843). Lage, losse bestanddelen rond vierkant onverhard erf, deels behouden omwalling ten zuidwesten. Sinds de aanleg van de Autoweg A17 (1975) sterk gewijzigd uitzicht.