Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.


ID: 36813 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hundelgemse steenweg 13 (Oosterzele)
Aan de steenweg palende boerenwoning op een grotendeels omhaagd boerenerf, van één bouwlaag en vijf traveeën met zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 36707 | Bouwkundig element

Landbouwstokerij Van Damme

Issegem 2 (Oosterzele)
De stokerij maakt deel uit van een groot hoevecomplex van het semigesloten type. Het agrarische bedrijf is gelegen in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen binnen de oude landelijke wijk Issegem, ten noordoosten van het dorpscentrum van de deelgemeente Balegem. Landelijk complex dat in oorsprong waarschijnlijk opklimt tot de 18de eeuw met aanpassingen en uitbreiding van de gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 36792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Loo met watermolen en omgeving

Kloosterstraat 42, Watermolenstraat 3-5 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met maalderijgebouw aan de Molenbeek. Landelijk ensemble, gedeeltelijk omringd door populieren. Gekasseide binnenkoer met mesthoop. Voormalig boeren- en molenaarshuis met voorgevel palend aan de Watermolenstraat; één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak. Rechts naast de woning aansluitend maalderijgebouw van de watermolen, gedateerd 1616 met drie traveeën brede straatgevel. Ten zuiden van de molen is langs de Molenbeek nog een deel van de molenvijver onder bos bewaard gebleven.


ID: 36653 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kwaadbeek 66 (Oosterzele)
Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning, gedateerd 1844, van één bouwlaag en acht traveeën onder zadeldak.


ID: 36654 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kwaadbeek 71 (Oosterzele)
Deels bewaarde grote hoeve met boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Losstaande dwarsschuur van twee traveeën midden de oostelijke erfzijde met gevelhoge schuurpoort met inscripties waaronder jaartallen 1844 en 1876.


ID: 36744 | Bouwkundig element

Hoeve

Langestraat 22 (Oosterzele)
Hoeve met vrij diep omhaagd voorerf. Achterin gelegen naar het zuidoosten georiënteerde boerenwoning, deels achter de aan de westkant van het voorerf gebouwde dwarsschuur. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën met zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 36711 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Leeg Bracht 4 (Oosterzele)
Semigesloten hoeve met zijdelings aan de straat palende boerenwoning tegenover de met haag gesloten open erfzijde. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken.


ID: 36656 | Bouwkundig element

Hof van Boekhoute

Maudeweg 3 (Oosterzele)
Gedeeltelijk bewaard voormalig neerhof van het verdwenen omgracht kasteel Hof van Boekhoute gelegen in het Boekhoutbos. Vermoedelijk een laatmiddeleeuwse site, zie de aanwezigheid van een enkelvoudige vierkante omwalling met brede gracht en motte ten zuidoosten van het neerhof. Het kasteel zou gesloopt zijn in het tweede kwart van de 19de eeuw. Bewaarde kasteeldreef tegenover de omgrachte kasteelsite. Heden drie in U-vorm opgestelde, grote bedrijfsgebouwen waaronder twee gewitte bakstenen dwarsschuren met zadeldak.


ID: 36715 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Meerlaanstraat 18 (Oosterzele)
Voormalige hoeve van het semigesloten type, met ijzeren toegangshek aan de straat.