Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 209347 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Koornemoezen 10 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1909 op een erf waar sinds 1859 reeds een woning stond (uitgebreid tot tweewoonst in 1896 en afgebroken in 1928). Ten oosten van het huis staat een 'fantasietoren' geïnspireerd op middeleeuwse voorbeelden en wellicht gebouwd in de jaren 1950. De ronde, bakstenen constructie wordt getypeerd door een rondgang met kantelen, steunend op een rondboogfries, rondboogopeningen met geblokte, blauwhardstenen omlijsting, houten erker en een spits torentje onder leien bedaking. Het woonhuis lijkt in dezelfde periode te zijn gerenoveerd.


ID: 209345 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Koornemoezen 4 (Zedelgem)
Achterin gelegen lage werkmanswoonst, bereikbaar via een onverharde weg. Het kadaster registreert in 1863 de bouw van een huis. Volgens een mutatiestaat zou het huis in 1929 zijn herbouwd, circa 1943 volgt een aanzienlijke zuidelijke uitbreiding. Verankerde en witbepleisterde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Hoofdvolume (wellicht van 1929) met historiserende elementen zoals de geprofileerde tudorboogvormige deuropening en dakvenster met geprofileerde rondboognis. Voorts rechthoekige vensters onder houten lateien. Dwars aangebouwde vleugel van 1943 met eveneens bepleisterde muren en rechthoekige muuropeningen.


ID: 209346 | Bouwkundig element

Hoeve De Pleine

Koornemoezen 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve bereikbaar via een lange, bochtige grindweg. Het kadaster registreert in 1849 de bouw van een kleine woning. Circa 1911 wordt er tegenover een nieuwe woning opgericht. Boerenhuis met aangebouwde stalling, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Het huis heeft witbepleisterde muren met imitatievoegen, de stalling werd in de loop van de 20ste eeuw verbouwd.


ID: 209659 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Noordhof

Krinkelweg 1 (Zedelgem)
De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Was een pachthoeve van de familie de Pélichy. Circa 1830 wordt het woonhuis volledig heropgebouwd, de landgebouwen uitgebreid en een bakhuisje vlak achter het woonhuis opgericht. In 1956 wordt een gedeelte van het erf ingepalmd door de aanleg van de Noordstraat. Gerenoveerde gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) op een groot deels bekiezeld erf, nu aangelegd als tuin. Woonhuis ten zuiden van het erf met achteraan een dwarsvleugel met links een opkamer. Verankerde, bruine baksteenbouw met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken. Grote stalling ten noorden van het erf met brede dakoverstek en met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Monumentale dwarsschuur met wagenhuis ten oosten van het erf, brede korfboogpoorten en asemspleten.


ID: 209661 | Bouwkundig element

Hoeve Cattevijver

Krinkelweg 13 (Zedelgem)
Gelegen rond een groot begraasd erf. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Thans gerenoveerd en niet meer in gebruik als landbouwuitbating. In 1856 ondergaat het woonhuis enkele wijzigingen en wordt opgesplitst in woonhuis en stalgedeelte. De schuur (nu garage) is bijgebouwd tussen 1864 en 1932 zie mutatieschetsen. De woning kent enkele uitbreidingen vóór 1932 en circa 1946. Woonhuis ten noorden van het erf met geïncorporeerde (voormalige) stallingen met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Achteraan een lagere, 19de-eeuwse dwarsvleugel. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209662 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krinkelweg 15 (Zedelgem)
Losse bestanddelen rond een gekasseid en gebetonneerd erf. De hoeve gaat zeker terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Door het vergroten circa 1950 van het woonhuis en latere wijzigingen van de landgebouwen ontstaat een dichte aaneensluiting van de bebouwing die de indruk van een vierkantshoeve wekt. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht en wijzigingen in de loop van de 20ste eeuw, verankerde bruine baksteenbouw onder recent vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen), rechts een opkamertravee. Grote landgebouwen, dwarsschuur en stallingen uit de jaren 1950.


ID: 210094 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kronemolenstraat 18 (Zedelgem)
Landarbeiderswoning gedateerd met jaartal "1874" op de rechterzijgevel van het boerenhuis en met schuurstalvolume gegroepeerd rond een begraasd erf.


ID: 210095 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kronemolenstraat 22 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens circa 1863 gebouwd op de wijk Kronemolenhoek ter vervanging van een ouder volume dat al op de Ferrariskaart (1770-1778) is afgebeeld. Boerenhuis met geïncorporeerde stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen) en aangebouwd varkenskot onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Verankerde, rode baksteenbouw met hoge, gecementeerde plint. De schuur ten zuiden van het begraasde erf blijft ongewijzigd.


ID: 209669 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Lepe

Kronemolenstraat 37, Moubekestraat 42 (Zedelgem)
Hoger gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf en met uitzicht op de vallei van de Moubeek. Eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal reeds vermeld in 1528, was nog in 1971 in het bezit van de Brugse Commissie van Openbare Onderstand. In 1843 wordt het woonhuis aanzienlijk vergroot. Vóór 1932 wordt het schuurstalvolume palend aan het woonhuis vergroot. Woonhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe, Vlaamse pannen). In de voorgevel jaarankers "1843". Schuurstalvolume onder lagere nok met jaartal "1887" in de linkerzijgevel. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen, enkele bewaarde, licht getoogde muuropeningen onder strekken. Stalling ten westen van het erf met jaartal "1855" in de rechterzijgevel. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (golfplaten).


ID: 209349 | Bouwkundig element

Officierswoningen

Kronestraat 12-14 (Zedelgem)
Koppelwoning met voortuinen, in 1927 in opdracht van het leger gebouwd als officierswoningen voor militairen, verbonden aan het nabijgelegen munitiedepot. Symmetrisch uitgewerkte oranje baksteenbouw met tegen de zijgevels lagere aanbouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Doorlopende en omlopende gecementeerde banden ter hoogte van de boven- en onderdorpels.