Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 209959 | Bouwkundig element

Hoeve Vuylvoorde

Oude Ieperweg 31 (Zedelgem)
Vandaag woning en kaarsengieterij. Achterin gelegen en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. De hoeve klimt volgens de literatuur op tot het einde van de 16de eeuw. Bebouwing zoals afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845), met andere configuratie dan op de Ferrariskaart. Nu met een relatief klein woonhuis met een parallel geplaatst landgebouw en nog twee kleinere gebouwtjes. Het huidige uitzicht van de woning doet vermoeden dat het in de loop van de 19de eeuw verbouwd is als twee- of driewoonst. Een dwars landgebouw, vermoedelijk ook daterend uit de 19de eeuw, is recent geïncorporeerd in het woonhuis.


ID: 209960 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hille

Oude Ieperweg 32 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een deels bekiezeld, deels gekasseid erf met in het midden een mestvaalt afgezet met bakstenen muurtjes. De bebouwing op deze site klimt in ieder geval op tot het begin van de 16de eeuw en is afgebeeld op Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het huidige woonhuis gaat vermoedelijk terug tot de 18de eeuw. De huidige bijgebouwen dateren ten vroegste uit de 19de eeuw zoals te zien op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Daarna worden een aantal landgebouwen bijgebouwd, voornamelijk achter het woonhuis. Schuur en stal zijn later ver- of herbouwd en vergroot. Imposant woonhuis met twee traveeën brede, hoge opkamer. Schuurstalvolume ten westen van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken.


ID: 209961 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarshuis  Strokotmolen

Oude Ieperweg 35 (Zedelgem)
Horend bij de in 1922 afgebroken "Strookotmolen". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Losse bestanddelen gelegen rond een onverhard erf.


ID: 209962 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde boerenarbeiderswoningen

Pierlapont 109-111 (Zedelgem)
Lage gekoppelde woningen, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Segmentboogvormige muuropeningen, beluikte vensters en nieuw schrijnwerk.


ID: 209375 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pilsestraat 26 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1882 en gelegen in de Westplaatshoek. De landgebouwen ten zuiden van het erf zijn van latere datum.


ID: 209376 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pilsestraat 32 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning met aangebouwde schuur, volgens kadastergegevens daterend van circa 1872. Opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint.


ID: 209734 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Poorterijstraat 23 (Zedelgem)
Kleine landarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw.


ID: 209736 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poorterijstraat 60 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Losse bestanddelen rond een bekiezeld erf. Er staat al bebouwing op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert uitbreidingen van het woonhuis in 1860 (en toevoegen van een stalgedeelte) en vóór 1932. Boerenhuis ten noordwesten van het erf in bruinrode, verankerde baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen). De kleine stalling ten zuidoosten van het erf dateert uit dezelfde periode.


ID: 209738 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Poorterijstraat 66 (Zedelgem)
Landarbeiderswoning vermoedelijk uit het eind van de 19de eeuw, in een tuin gelegen tegen de grens met Torhout.


ID: 209737 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poorterijstraat 97 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve op de grens met Torhout. Losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf en toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) en kan hoogstens opklimmen tot de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis ten noorden van het erf met opkamertravee aan de achterzijde. Verankerde, bruine baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten zuiden van het erf een schuurstalvolume, gebouwd tijdens het interbellum.