Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 77600 | Bouwkundig element

Schoolcomplex van 1924

Watermolenstraat 75, Zaventemsesteenweg 40-42 (Machelen)
Neotraditioneel schoolcomplex gebouwd naar ontwerp van architect Jacobs, kadastrale registratie in 1925, de klassenvleugel werd vrij recent grondig gerenoveerd maar de onderwijzerswoning behield haar oorspronkelijk uitzicht.


ID: 77597 | Bouwkundig element

Hoeve De Cleyne Molen

Watermolenstraat 99, 99A-B (Machelen)
Sterk gerenoveerde, 19de-eeuwse gesloten hoeve bestaande uit U-vormig ingeplante woning, voormalige parallelle schuur en dienstgebouw, afgesloten door zandstenen muur met overluifelde toegangspoort.


ID: 134123 | Landschappelijk element

Restant van het kasteelpark van Beaulieu

Woluwelaan 100 (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656 omgeven door landschappelijk park met serpentinevijver ('rivier') en strak afgelijnde vista's tussen bosschages; gemengde parkaanleg met regelmatige en onregelmatige elementen, oorspronkelijk circa 17 hectare, vermoedelijk aangelegd aan het einde van de 18de eeuw.


ID: 77598 | Bouwkundig element

Industrieel complex

Woluwelaan 30 (Machelen)
Achterin gelegen industrieel complex, opgericht voor de constructie van thermisch materiaal. De eerstesteenlegging vond volgens een gedenkplaat plaats op 29 september 1945.


ID: 77599 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Zaventemsesteenweg (Machelen)
Omhaagde begraafplaats hier opgericht in 1908 ter vervanging van het kerkhof rondom de kerk.


ID: 306776 | Bouwkundig element

Grafteken voor Victor Servranckx

Zaventemsesteenweg (Machelen)
Modernistisch grafteken voor de internationaal gewaardeerde abstract-geometrische schilder en designer Victor Servranckx (1897-1965) uitgevoerd door het atelier Beernaert.


ID: 135061 | Landschappelijk geheel

Zennevallei met het Kasteeldomein van Relegem

Hombeek, Mechelen (Mechelen), Zemst (Zemst)
Dit gebied strekt zich uit ten noorden van Zemst tot in de nabijheid van Hombeek. Het gebied wordt gekenmerkt door de Zennevallei met haar beemden ten noorden en het centraal gelegen, in oorsprong 14de-eeuws, waterslot van Relegem met omringend domein. Na de rechttrekking van de Zenne aan het eind van de 19de eeuw kreeg het landschap een meer open karakter met graslanden, enkele verspreide bosje en bomengroepen en bomenrijen die vaak het patroon van het uitgebreid grachtenstelsel volgen. Het patroon van de oorspronkelijke meanders komt overeen met de huidige provinciegrens tussen Vlaams-Brabant en Antwerpen. Ten zuidoosten van de waardevolle OLV in’ Hammeke-kapel splitst de afleiding van de Zenne zich af als ontdubbeling van de oorspronkelijke bedding.


ID: 40173 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Brixius

's Herenweg (Meise)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk gelegen op de hoek van de ’s Herenweg en de Hoefkantweg. Door het contrasterende materiaalgebruik van witte kalkzandsteen en zwarte leien, het verspringende dakenspel en het omringende kerkhof, heeft de kerk een sterk beeldbepalend karakter in het centrum van het gehucht.


ID: 305456 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

's Herenweg (Meise)
De wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, ligt op de splitsing met de Plasstraat. Op het kadaster wordt ze samen met de hoeve (Plasstraat 127) in 1861 ingetekend op een leeg perceel; Johannes Verbesselt, landbouwer, wordt vermeld als erfpachter 'bail emphytéotique'.


ID: 40175 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Rode, later Ter Kercke

's Herenweg 11, Birrebeekstraat 1 (Meise)
Recht tegenover de kerk gelegen gesloten hoeve, met sterk gerenoveerd gebouwenbestand. Enkel de beeldbepalende inplanting en de volumes bleven bewaard.