Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 86303 | Bouwkundig element

Hof Houfstraete

Hoekstraat 6 (Deerlijk)
Historische hoeve Hof Houfstraete, waarvan de omwalling grotendeels bewaard bleef. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, met tegen de linker erfpijler een houten kruis onder afdak. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten westen dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel en rechts ervan bakhuis.


ID: 86316 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij van Jules Descheemaeker

Hoogstraat 109 (Deerlijk)
Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1890. In 1901 worden de brouwerij en de woning uitgebreid en krijgt de woning haar huidig volume. In 1929 wordt een doorgang naar de brouwerij voorzien en krijgt de woning vermoedelijk haar huidige uitzicht. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak doorbroken door twee oeils-de-boeuf en neoclassicistische dakkapel met fronton en voluten.


ID: 86317 | Bouwkundig element

Brouwerijgebouw van Jules Descheemaeker

Hoogstraat 115 (Deerlijk)
Heden woonhuis, maakte oorspronkelijk deel uit van de brouwerij van Jules Descheemaeker. Volgens de kadastrale gegevens in kern daterend van 1890 en deel uitmakend van de stoombrouwerij, die in 1901 wordt uitgebreid. In 1929 worden de gebouwen verbouwd tot twee woonhuizen. Enkel het rechtse woonhuis bleef behouden. Opvallende woning door de grillige plattegrond te wijten aan de bouwgeschiedenis van het perceel. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken. Smal rechthoekig volume verbonden met dieper in gelegen diephuis door klein torenachtig volume.


ID: 86319 | Bouwkundig element

Samenstel van woon-winkelhuis en herberg in art-decostijl

Hoogstraat 118-120 (Deerlijk)
Samenstel van een art deco winkel-woonhuis en herberg uit de jaren 1930. Baksteenbouw geaccentueerd door lintvoegen; zadeldak met schild links.


ID: 86321 | Bouwkundig element

Burgerhuizen en weverij van de familie Ovelacq

Hoogstraat 130-136 (Deerlijk)
Voormalige woningen en weverij van de familie Ovelacq. Aangetrokken door de goedkope arbeidskrachten en vakmanschap van de Deerlijkse wevers wordt in 1853 een Belgische tak van het bedrijf Descamps-Ovelacq uit Roubaix, opgericht. In 1920 wordt de fabriek sterk uitgebreid. In 1945 worden het magazijn en de motorweverij kadastraal verenigd tot weverij. Voormalige conciërgewoning. Baksteenbouw van twee bouwlagen.


ID: 86323 | Bouwkundig element

Regionalistisch burgerhuis

Hoogstraat 137 (Deerlijk)
Burgerwoning uit de jaren 1920 aanknopend bij de regionale baksteenarchitectuur. Enkelhuis met lijstgevel van gele baksteen verticaal geritmeerd door lisenen, met elkaar verbonden door geprofileerde fries.


ID: 86309 | Bouwkundig element

Burgerhuis met weverij Lodewijk Dejaeger

Hoogstraat 36-38 (Deerlijk)
Burgerhuis met aanpalende "WEVERIJ LODEWIJK DEJAEGER", zie bovenlicht poort. Weverij opgericht in 1924. Enkelhuis uit de jaren 1920 met eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door overhoekse muizentandfries; sokkel van arduin.


ID: 86312 | Bouwkundig element

Herberg Café Prins Albert

Hoogstraat 55 (Deerlijk)
Historische herberg "Café Prins Albert", vermoedelijk gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw. Geschilderde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Met schijnvoegen gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen.


ID: 86346 | Bouwkundig element

Dorpswoning met schuur

Kapel ter Rustestraat 38 (Deerlijk)
Deels vrijstaande woning van circa 1900. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Rechts aansluitende schuur.


ID: 86350 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapel ter Rustestraat 50 (Deerlijk)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met dieper in gelegen (vlas)schuur. Enkelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door overhoekse muizentandfries.