Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 33150 | Bouwkundig element

Hoeve met zuivelfabriekje Donck

's Graventafelstraat 48, 47A, 48A (Zonnebeke)
Grote hoeve, alwaar in 1932 de kaasmakerij van Passendale werd gesticht, zie aan straatoverzijde gelegen zuivelfabriekje van 1936 tot 1946 in gebruik. Nadien werd de kaasmakerij ondergebracht in de oude brouwerij BoucquƩ, aan de vroegere spoorlijn waar ze tot op heden is gevestigd. Wederopbouwhoeve grosso modo aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


ID: 307507 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 'Walhoeve' in betonbouw

's Graventafelstraat 52 (Zonnebeke)
De Walhoeve werd gebouwd in 1923 ter vervanging van een dieper gelegen hoeve die werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. De hoeve is een zeldzaam voorbeeld van een wederopbouwhoeve in gewapend beton.


ID: 33154 | Bouwkundig element

Hoeve

's Graventafelstraat 58 (Zonnebeke)
Aan de straat gelegen hoevetje naar verluidt niet op de vooroorlogse plaats heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 33187 | Bouwkundig element

Notariswoning

4e Regiment Karabiniersstraat 5 (Zonnebeke)
Neoclassicistisch herenhuis daterend van de jaren 1920 met rococo-inslag. Dubbelhuis van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder leien mansardedak, voorzien van twee oeils-de-boeuf. Gele baksteenbouw op plint van arduinblokken.


ID: 33102 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk van 1956

Alb. Rodenbach plein 1, 4-11, 12, Steenmolenlaan 38-48 (Zonnebeke)
Oorspronkelijk achttien gezinswoningen, in 1955-1956 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel. Architecturale en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van de collectieve (sociale) huisvesting uit de naoorlogse periode. Belangrijk voor deze erfgoedwaarde is de homogeniteit van de architecturale volumes, het coloriet, rode pannendaken en witgeschilderde gevels, en de muuropeningen.


ID: 33012 | Bouwkundig element

Hoeve

Albertstraat 27 (Zonnebeke)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zogenaamd Almafarm en Brigadehof volgens respectievelijk Britse en Duitse stafkaarten. Hoeve naar verluidt dichter bij de straat heropgebouwd, echter met behoud van de vooroorlogse schikking. Teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Boerenburgerhuis met lagere rechter vleugel waarin toegangspoort, stal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten, zuidwesten en noordoosten.


ID: 33011 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Albertstraat 66-68 (Zonnebeke)
Eenheidsbebouwing met twee lage arbeiderswoningen in spiegelbeeld; moestuin links en rechts; achterliggend nutsgebouwtje (washuis + privaat).


ID: 33010 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Albertstraat 9 (Zonnebeke)
Alleenstaande arbeiderswoning. Volgens bouwaanvraag van 1922; vermoedelijk door de eigenaar of aannemer zelf getekende, eclectische gevelopstand.


ID: 33017 | Bouwkundig element

Hoeve

Berten Pilstraat 22 (Zonnebeke)
Hoeve in de wederopbouwtrant van de eigendommen Iweins, zie onder meer typerende bedaking. Teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met toegangshek rechts van het boerenhuis ten noordwesten; stal en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten.


ID: 33018 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Berten Pilstraat 24 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje op het gehucht Merelaarvoorts bestaande uit alleenstaande, lage arbeiderswoningen met voortuintje, aan het kruispunt Berten Pil-/Foreststraat. Bouwtrant Iweins zie onder meer typerende bedaking; teruggaand op de regionale hoevebouw.