Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 305489 | Bouwkundig element

Birrebeekkapel

Birrebeekstraat (Meise)
Pijlerkapel opgericht omstreeks 1930 aan de rand van een akker naast de Birrebeek ter gedachtenis van de familie Henri Vander Veken; de benaming werd ontleend aan de Birrebeek en het plaatselijke toponiem Birrebeekveld. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 40147 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Boechtstraat 12 (Meise)
Enkelhuis met één bouwlaag, drie traveeën en een pannen zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 305503 | Bouwkundig element

Bungalow Ter Stoppelen bij bloemenkwekerij Verberckt

Boondreef 16 (Meise)
Bungalow Ter Stoppelen, zie benaming op de gevel, is een karakteristieke bungalow uit de jaren 1960, kadastraal geregistreerd in 1970 in eigendom van J.A. Verberckt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het plaatselijke toponiem Stoppelenbos. De plannen werden getekend in 1967 door architect Louis De Ridder uit Beigem.


ID: 40174 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Broekstraat 27 (Meise)
Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en pannen zadeldak; resten van leembouw in de langs- en de linkerzijgevel.


ID: 57901 | Bouwkundig element

Woning Marcel Wittman

Bruinborrelaan 27 (Meise)
Modernistische woning gebouwd in 1961 naar ontwerp van J. Dupuis, in samenwerking met Albert Bontridder en assistent P. Calame-Rosset.


ID: 40197 | Bouwkundig element

Bieshochthoeve of 't Hof De Biesthoek

Brussegemsesteenweg 25 (Meise)
Achterin gelegen semi-gesloten hoeve, waarvan de woning volgens literatuurgegevens opklimt tot de 17de eeuw en vergroot werd in 1776; op het kadaster wordt in 1866 echter een 'reconstruction totale' geregistreerd met als resultaat een sterk afwijkende inplanting op de mutatieschetsen. In het begin van het tweede millennium werd het complex ingrijpend gerenoveerd met historiserende elementen.


ID: 302485 | Bouwkundig element

Hoeve Haeck met omgeving

Brusselsesteenweg, Onze Lieve Heerweg (Meise)
Het beschermde dorpsgezicht 'Hoeve Haak en omgeving' strekt zich uit ten noordwesten van de Sint-Martinuskerk. De hoofdaccenten in dit dorpsgezicht worden gevormd door de Hoeve Haeck met het bijhorende boerenburgerhuis, het oude gemeentehuis en een goed bewaarde langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw.


ID: 305436 | Bouwkundig element

Beeld De Vruchtbaarheid

Brusselsesteenweg (Meise)
Ter hoogte van het toegangshek van de Plantentuin staat het kunstwerk 'De Vruchtbaarheid' van beeldhouwer Henri Lenaerts (1923-2006), in de volksmond de 'Zittende boerin' genoemd. Lenaerts had een speciale band met Meise, aangezien hij hier samen met Rik Poot een atelier inrichtte. Het betreft een bronzen beeld van een boerin die gezeten is op een stoel met tussen de poten taferelen uit het boerenleven.


ID: 306609 | Bouwkundig element

Toegang Plantentuin en omheining aan de Brusselsesteenweg

Brusselsesteenweg (Meise)
De toegang tot de Plantentuin aan de Brusselsesteenweg, voorheen de toegang tot het Hof van Meise, dateert van omstreeks 1880.


ID: 40152 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Brusselsesteenweg 1 (Meise)
Georiënteerde, laatgotische parochiekerk uit de 16de-17de eeuw, opgericht op een kleine verhevenheid en eertijds omgeven door een ruim, ommuurd kerkhof, middenin het dorpscentrum.