Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 88170 | Bouwkundig element

Hoeve

Hazelbeekstraat 4 (Oostkamp)
Kleine hoeve uit het laatste kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw. De hoeve bestaat uit een dieper gelegen woonhuis met ten zuiden twee kleine landgebouwen. Gecementeerd boerenhuisje vermoedelijk oorspronkelijk met een geïntegreerde stal, later verbouwd tot schuur.


ID: 87905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Erkegem

Hertsbergsestraat 2-4 (Oostkamp)
Het huidige kasteel van 1907, is ontworpen door architect Stephan Mortier in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de plaats van het begin-19de-eeuws kasteel dat werd afgebroken circa 1906. Kasteel, gelegen in een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Het bestaande kasteelpark wordt in het begin van de 20ste eeuw heraangelegd naar een ontwerp van de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens. De 19de-eeuwse elementen in het park zoals het boothuis, de obelisk, het prieeltje, tuinbrug en een standbeeld blijven hierbij behouden. In het park zijn verschillende merkwaardige bomen aanwezig met dendrologische waarde vanwege hun omvang, ouderdom, soort of variëteit.


ID: 87906 | Bouwkundig element

Hoeve

Hertsbergsestraat 43 (Oostkamp)
18de-eeuwse hoeve gelegen aan het kruispunt met de Kampveldstraat. Onverhard erf, afgesloten door twee witgeschilderde betonnen palen met bolbekroning. Dwars op de straat georiënteerd woonhuis met een in het verlengde liggende stal/schuur. Boerenhuis teruggaand tot de jaren 1720.


ID: 87907 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lange Water

Hertsbergsestraat 52 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rondom een met gras begroeid erf en toegankelijk aan de straatkant tussen twee bakstenen pijlers ten noordwesten gelegen van het woonhuis. Aan de straatkant ligt, georiënteerd naar het erf, het lange boerenhuis met oorspronkelijk geïncorporeerde paardenstal. Ten zuidoosten van het huis situeert zich de imposante schuur, die later deels is verbouwd tot stal. Ten westen van het huis ligt een vrijstaand stalgebouw met ten westen ervan een tweede stalgebouw en een bakhuis.


ID: 88174 | Bouwkundig element

Hoeve

Hillestraat 32 (Oostkamp)
Midden 19de-eeuws hoevetje opgebouwd uit twee aanpalende volumes, waarvan het drie traveeën-brede woonhuis iets hoger is opgetrokken dan het naast gelegen stalgebouwtje.


ID: 88177 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Pecsteen

Hillestraat 37-43 (Oostkamp)
Kasteeldomein, dat zeker opklimt tot het begin van de 18de eeuw, bestaande uit een kasteel in neorenaissancestijl van circa 1900, met een loodrecht er op geënte dreef, twee koetsgebouwen en drie hoeves. Parkaanleg met bewaarde kenmerken van een vroeg 20ste-eeuwse pittoresk-landschappelijke vormgeving naar ontwerp van Jules Buyssens met bewaarde elementen uit oudere fases, zoals de tot vijver getransformeerde oudere omwalling met grot en ijskelder. Met kettingpalen afgezette bowling green aan de voorzijde van het kasteel. Ten noorden van het kasteel ommuurde moestuin met vervallen broeikas en schuur.


ID: 88178 | Bouwkundig element

Hoeve  van kasteel  Pecsteen

Hillestraat 43 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen behorend tot de eigendommen van het kasteel Pecsteen. Het kadaster vermeldt in 1932 dat de landgebouwen van de hoeve en de achterliggende broeikassen zijn vernield en worden herbouwd, vermoedelijk blijft enkel het woonhuis behouden. Erf toegankelijk via een vernieuwd hekken, bevestigd aan twee geschilderde, vierkante, bakstenen pijlers met een arduinen afdekplaat; in de linkerpijler is een beeldnisje verwerkt met een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 88179 | Bouwkundig element

Hoeve

Hillestraat 45 (Oostkamp)
Het woonhuisje wordt weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Verankerde, wit geschilderde baksteenbouw, afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen. Licht getoogde openingen onder strek.


ID: 88183 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogestraat 59 (Oostkamp)
Vrij imposante hoeve, zeker opklimmend tot de 18de eeuw confer eerste weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden. Hoeve bestaande uit een woonhuis met heden geïncorporeerd wagenhuis; het geheel is dwars op de straat gericht en ligt aan het einde van een onverharde oprit.


ID: 88184 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kaleshoekstraat 1D (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw. Bewaarde boerenwoning van zeven traveeën afgedekt door een licht overkragend zadeldak met Vlaamse pannen.