Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1746 resultaten


ID: 306964 | Bouwkundig element

Doktersvilla’s Sint-Kamillus

Eikeboomlaan 1-3 (Bierbeek)
Ensemble van twee identieke doktersvilla’s in art deco gebouwd rond 1932 voor de broeders van Liefde van Sint-Kamillus. Zij bouwden tussen 1929 en 1932 het Sint-Kamillusinstituut, een gesticht voor “800 behoeftige krankzinnige mannen”. Deze dokterswoningen lagen vlakbij het domein, en tevens dichtbij het station. In tegenstelling tot de hoofdgebouwen van Sint-Kamillus in eclectische neo-Vlaamserenaissance-stijl, de kapel in neobarokke stijl en de hoeve in neotraditionele stijl, werd voor de bouw van de dokterswoningen gekozen voor een uitbundige art-decostijl.


ID: 44843 | Bouwkundig element

Hoekappartementsgebouwen uit het interbellum

de Limburg Stirumstraat 10, 30-34 (Blankenberge)
Drie interbellumhoekpanden met vormgeving die zich aanpast aan ligging: afgeschuinde hoektraveeën. Nummer 10, bakstenen gevels met uitgesproken art-decovormgeving. Nummer 30, sober modernistisch gebouw van vier bouwlagen gesigneerd door architect Rob. Laporte (Blankenberge) en aannemer G. Vande Walle (Blankenberge). Nummer 32-34, modernistisch appartementsgebouw bekleed met gele tegels door "Edm. Vander Cruysse Bezettingen".


ID: 44845 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw in art-decostijl

de Limburg Stirumstraat 44 (Blankenberge)
Appartementsgebouw in art-decostijl met typische vormgeving van de muuropeningen van de onderbouw en zware, gevelbrede erkers met hoekbalkons.


ID: 213814 | Bouwkundig element

Villa L'Enclos

K. Deswertlaan 77 (Blankenberge)
Villa "L'Enclos", gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Pierre Breugelmans.


ID: 45022 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw in art-decostijl

Vissersstraat 4 (Blankenberge)
Appartementsgebouw in art-decostijl, lijstgevel van gele baksteen, getypeerd door tweezijdige, doorlopende erkers met op de borstweringen gecementeerde plantmotieven. Deels bewaard houtwerk, begane grond verbouwd.


ID: 45057 | Bouwkundig element

De Pier

Zeedijk (Blankenberge)
Het fenomeen van de Pier is gegroeid vanuit de aanlegsteiger voor badgasten in Engeland. De komst van de spoorwegen rond het midden van de 19de eeuw ontneemt de pieren hun oorspronkelijke functie, doch de blik op de kust en het wandelen boven de zee, zijn niet meer weg te denken. De 'plezierpieren' evolueren naar constructies op ijzeren onderstel met een 'landhoofd' waar men toegangskaartjes kon kopen en een paviljoen op de eigenlijke Pier waar men van een consumptie kon genieten.


ID: 45055 | Bouwkundig element

Hotel de la Providence

Zeedijk 193 (Blankenberge)
Hotel de la Provindence, gebouwd in 1932 door Lams & Vanoost. Hotel in art deco met gecementeerde lijstgevels, gekenmerkt door doorlopende balkons en friesjes met geometrische motieven.


ID: 45058 | Bouwkundig element

Palais du Comte Jean

Zeedijk 214-215 (Blankenberge)
Dubbelresidentie gebouwd in 1929 aan de oostzijde van de Blankenbergse Zeedijk. Voor de bouw van dit appartementsgebouw is het perceel recht tegenover de Pier nog in genomen door duinen, zie de opeenvolgende mutatieschetsen en een in 1924 te dateren prentbriefkaart (privébezit).


ID: 308000 | Bouwkundig element

Twee pensions

Zeedijk 225, 233 (Blankenberge)
Twee pensions uit het interbellum. Nummer 225, zogenaamd Villa Saint Georges, in historiserende stijl met art-decodetails gebouwd in 1926, naar ontwerp van architect Felix Cosman. Nummer 233 in zuivere art deco.


ID: 45060 | Bouwkundig element

Pension in art deco

Zeedijk 232 (Blankenberge)
Pension uit het interbellum in zuivere art deco, gesigneerd door architect "G. VANSLUYS t/s".