Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

925 resultaten


ID: 36386 | Bouwkundig element

Personeelswoningen en dienstgebouwen van Kasteel Mijl   Eke

Lembergsesteenweg 21-23 (Merelbeke)
Personeelswoningen met bijbehorende dienstgebouwen van Kasteel Mijl Eke. Pittoresk ensemble in regionalistische bouwstijl, uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 32773 | Bouwkundig element

Neerhof

Armentierssteenweg 26 (Mesen)
Huidige wederopbouwhoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen gekenmerkt door geaccentueerde streekeigen bouwelementen; teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Baksteenbouw; pannen zadeldaken onder meer met dakvensters en -kapellen; zijtuitgevels; houten kruiskozijnen....


ID: 32788 | Bouwkundig element

Molenhof

Nieuwkerkestraat 11 (Mesen)
Langgestrekte hoeve volgens ordonnantie boerenhuis met haakse opkamer + stal + schuur, gedateerd 1922 door middel van muurankers in rechter zijgevel van opkamer. Baksteenbouw; onderbroken zadeldak onder meer met aandak en klimmende dakkapellen en -vensters; zijtuitgevels; steunberen; verdiepte houten kruiskozijnen.


ID: 32795 | Bouwkundig element

De Twaalf Bunders

Rijselstraat 32 (Mesen)
Na de Eerste Wereldoorlog hier nieuw gebouwde hoeve door het Koninklijk Gesticht van Mesen ter vervanging van het verwoeste neerhof van het vooroorlogse Gesticht ondergebracht in het vroegere abdijcomplex. Langgestrekte hoeve ten noordwesten van een nog deels gekasseid erf met verspreide trommels en kapitelen van zandstenen zuilen afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk.


ID: 32797 | Bouwkundig element

Hoeve Nazareth

Rijselstraat 34 (Mesen)
Wederopbouwhoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen, zie de geaccentueerde streekeigen kenmerken.


ID: 75910 | Bouwkundig element

Hoeve Grote Bamburg

Bamburgstraat 110, 130 (Middelkerke)
Hoeve, kort na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op site van vooroorlogse hofstede. Wederopbouwarchitectuur, aansluitend bij traditionele, regionale hoevebouw confer opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een begrint erf waarop hondenhok en waterput; boerenhuis ten oosten; stal en schuur met wagenhuis ten noorden; aanplantingen: omringend weiland met populieren en wilgen ten zuiden en ten westen; rondom sporen van omwalling.


ID: 75895 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bamburgstraat 68 (Middelkerke)
Dubbelhuisje, in begin jaren 1920 heropgebouwd in regionalistische bouwtrant. Eén bouwlaag en drie traveeën, onder meer kleine opkamer links, onder zadeldak overstekend op modillons.


ID: 54898 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugsesteenweg 117 (Middelkerke)
Hoeve, gelegen nabij en ten oosten van de IJzer. Afgebeeld op Ferrariskaart van 1770-1778, heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Vinck in 1920 in aansluiting met de regionale hoevebouw confer opstelling: losse lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een verhard erf.


ID: 55077 | Bouwkundig element

't Keizerhof

Brugsesteenweg 39 (Middelkerke)
Hoeve, gelegen ten zuiden van het Spermaliegeleed. Historische hoeve aangeduid op Ferrariskaart van 1770-1778. Verzorgde wederopbouwarchitectuur met accentuering van de regionale bouwkenmerken confer opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een erf aan noordzijde toegankelijk via een geasfalteerde oprit.


ID: 54893 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Brugsesteenweg 81 (Middelkerke)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoevetje aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw confer opstelling en indeling: losse, lage bestanddelen L-vormig opgesteld rondom erf; ten noorden aan de straat gelegen boerenhuis van drie traveeën, ten oosten stalvleugel.