1812 resultaten
ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.
ID: 8790 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bovenkassei 5 (Geraardsbergen)
Kasteel met in U-vorm opgestelde dienstgebouwen omgeven door een vierkante omwalling met twee vaste bruggen en park met beboomde toegangsdreven met hekken en gietijzeren zuiltjes. Kasteel in bak- en zandsteenstijl met zandstenen onderbouw, uit de 16de en 17de eeuw.
ID: 8758 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Edingseweg 440A-C (Geraardsbergen)
Uitgestrekt domein met hoge bakstenen ommuring met hekken tussen pijlers met Toscaanse pilasters, die de straat aflijnen. Gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. Zuidelijke inrijpoort met zijvleugels gelegen op de hoek, en kasteel met centrale toegangstoren ertegenover, oranjerie ten westen, paardenstal ten oosten en grote noordelijke visvijver.
ID: 76445 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grimmingeplein 1 (Geraardsbergen)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie werd opgetrokken in 1776-177, vermoedelijk door architect Jan Baptist Simoens. Omringende deels ommuurde tuin.
ID: 8684 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hasseltsestraat 13 (Geraardsbergen)
De pastorie van de Sint-Pieters-Bandenparochie werd gebouwd in 1752, het interieur werd in de 19de eeuw aangepast in empirestijl. De pastorietuin herbergt nog verwijzingen naar de 18de-eeuwse formele aanleg en bevat een brevierpad, prieel, vijver en een schaapsstal.
ID: 8649 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 3 (Geraardsbergen)
Omgracht kasteel met L-vormig wooncomplex met kern uit het eerste kwart van de 17de eeuw en aanpassingen uit de 18de eeuw. Gelegen in een groene omgeving aan een bocht van de Dender, met uitgestrekt park toegankelijk langs een deels gekasseide populierendreef met kapel.. Dwarsschuur en stalvleugels uit de 18de eeuw. Portierswoning uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuinhuisje uit het laatste kwart van de 19de eeuw en klein neogotisch tolhuisje. Het kasteelpark strekt zich uit vanaf de Gentsestraat tot de Denderoever.
ID: 8713 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kloosterstraat 1 (Geraardsbergen)
Pastorie met ommuurd voortuintje en deels ommuurde achtertuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 8635 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Moerbekeplein 15 (Geraardsbergen)
Pastorie met voortuintje en recent verlaagde omheiningsmuur met aansluitende tuin. Sober dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.
ID: 8676 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Onkerzelestraat 155 (Geraardsbergen)
De pastorie is een alleenstaand dubbelhuis met typische gevelarchitectuur uit 1872-75 van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met klokkenruitertje en ligt in een deels ommuurde tuin aangelegd in landschappelijke stijl
ID: 8670 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Onkerzelestraat 2, Zonnebloemstraat 40 (Geraardsbergen)
Landhuis gelegen in een prachtig park, ingeplant op een helling, 1865 gedateerd op de sleutel van de hoofddeuromlijsting. Gebouw en ensemble hebben grosso modo een allure van Franse barok van de 17de eeuw; de vormen, verhoudingen en materialen zijn echter naar 19de-eeuwse smaak aangepast. Het domein is toegankelijk langs een hek, geflankeerd door twee achtzijdige poortgebouwtjes onder piramidale bedaking (leien). Paardenstallen en andere dienstgebouwen vormen een aaneengesloten geheel, rondom een deels gekasseide, deels aarden binnenkoer met centrale pijler en siervaas. Park in landschappelijke stijl, gegolfd terrein, vijver en schermeffect van de beplanting.