Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 213172 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Lust en Rust met tuin

Hellestraat 10 (Diest)
Neotraditionele villa met reminiscenties van de neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1901-1911 bij vrijstaande langgestrekte hoeve uit 1867; villa omgeven door 'extraverte' tuin, circa 3 hectare, met terrassen, balkons en belvedère, vooral bedoeld als waarnemingspunt ten opzichte van het omringende landschap van de Demervallei.


ID: 134483 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Jagersberg

Jagersberg 20 (Diest)
Villa uit 1910 omgeven door landschappelijk park, oorspronkelijk 2,5 hectare; geslaagde heraanleg met watertuin en snoeivormen naar ontwerp van J. Wirtz, 1983-1984; rijke collectie zeldzame oude bomen en struiken, vooral soorten rododendron.


ID: 302495 | Landschappelijk element

Zomerlinde bij kruispunt

Molenberg (Diest)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich in Deurne op een kruispunt van wegen ten oosten van de dorpskern. De straat en de omgeving kregen de naam Molenberg als verwijzing naar de windmolen die ten zuidenoosten van de zomerlinde stond. In de volksmond wordt deze boom ‘de trots van de Molenberg’ genoemd.


ID: 78564 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Vladslo met Treurend Ouderpaar

Houtlandstraat (Diksmuide)
Duitse militaire begraafplaats bij het Praatbos in Vladslo (Diksmuide), aangelegd naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher. Op deze begraafplaats staat de beeldengroep Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz. Omhaagde en beboomde begraafplaats met toegangspoort, bewaarde paden en zitbanken.


ID: 78567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenarbeiderswoning met erfbeplanting

Houtlandstraat 3 (Diksmuide)
Boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling en schuur, uit de jaren 1920. Bij de erftoegang, lindebomen met boomkapelletje, voorts meidoornhagen en restant van boomgaard.


ID: 305880 | Landschappelijk element

Koningslinde als herdenkingsboom

Ijzerlegerstraat, Koning Albertstraat (Diksmuide)
Op de hoek van de Ijzerlegerstraat en de Koning Albertstraat staat een jonge opgaande linde, naast de Sint-Rochuskapel. Deze boom is in 1990 geplant ter ere van koning Boudewijn. In dat jaar zijn er op verschillende locaties in het land koningsbomen aangeplant naar aanleiding van zijn 60e verjaardag en om zijn 40-jarige koningschap te vieren.


ID: 78265 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood met lindes

Kapellestraat (Diksmuide)
Kapel,heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van C. Van Elslande, ter vervanging van een 18de-eeuwse dankkapel. Eenvoudige bakstenen wegkapel onder mansardedak op rechthoekige plattegrond geflankeerd door twee lindes.


ID: 78231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lindebomen met boomkapel

Maalderijstraat, Veldstraat (Diksmuide)
Aan de hoek met Maalderijstraat, twee lindebomen op de kruising van de Veldstraat en de Maalderijstraat. In één boom hangt een klein boomkapelletje van 1945 met opschrift "O.L.VROUW VAN 'T VELD, BID VOOR ONS".


ID: 133102 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlinde

Moerestraat 62 (Diksmuide)
Volgens de traditie is er nog één linde aanwezig bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een zomerlinde, met een stamomtrek van 219 cm.


ID: 78432 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heropgebouwde Konijnkapel met opgaande linde

Oude Zeedijk (Diksmuide)
Kleine kapel met lindeboom bij erfoprit van de hoeve "Kapelhof" (zie stafkaart en naambord, recente naamgeving), "Konijnkapel" (zie stafkaart). De naam ontstond uit het 'dienen' tegen de konijnenplaag. De kapel met lindeboom vormt een erg beeldbepalend gegeven binnen het open polderlandschap.