Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 48835 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Van Langenhovestraat 20 (Dendermonde)
Brouwerswoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak, vermoedelijk omstreeks 1900 of begin 20ste eeuw opgericht door brouwer Theophilus Van Assche nadat hij in 1899 in de pas aangelegde Van Langenhovestraat een eigen brouwerij opstartte. Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk op gesinterde bakstenen onderbouw met hardstenen dekplaat; voetgangershek in de as van de voordeur. Links aansluitende gekasseide poortinrit met ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met dekplaat.


ID: 48510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof. Het kerkhof is omhaagd en is afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De kerkhofbeplanting omvat onder meer vier taxussen op stam en een geschoren afsluitingshaag met topiary van taxus. Het kerkje klimt in kern vermoedelijk op tot de 11de of 12de eeuw. Uit die periode dateert het deel van het romaanse koor opgetrokken in breuksteen. De in Lediaanse zandsteen uitgevoerde kruisbeuken dateren vermoedelijk uit de 14de of 15de eeuw.


ID: 48505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlassenbroek 129-131 (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Scheldedijk nabij de dorpskerk van Vlassenbroek. Schuin ten opzichte van straat ingeplant vrijstaand huis al aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816. Aan de straat op het voorerf ingeplant bakhuisje van het samengestelde type. Op het achtererf, wagenhuis in gewitte baksteenbouw met pannen zadeldak.


ID: 48844 | Bouwkundig element

Hoeve met olieslagerij

Vlietbergstraat 1 (Dendermonde)
Hoeve met voormalige olieslagerij met gekasseid voorerf in U-vorm omsloten door gebouwen, toegankelijk via ijzeren hek met pijlpunten tussen bakstenen pijlers met dekplaat bekroond met bol. Bakstenen boerenburgerhuis van zeven traveeën lang en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1806, doch vermoedelijk later uitgebreid onder meer met bovenverdieping. Dwarsschuur met stallen, bakoven en aardappelkelder.


ID: 84307 | Bouwkundig element

Baljuwhuis

Baljuwstraat 7-8 (Dentergem)
Herenhuis, voormalige woning van de baljuw, gedateerd "1763" zie muurankers. Dubbelhuis, schuin op de rooilijn geplaatst, opgetrokken door Peter Bernardus Minne. Achterliggende weide met aan de noordwestzijde een hekken met pijlers in gesinterde baksteen. Stallingen en wagenhuis, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en onder pannen zadeldak.


ID: 84474 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 97 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf, met enkele fruitbomen. Bebouwing op deze site is reeds terug te vinden in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) staat een woonhuis weergegeven, met dwars erop aan de oostzijde van het erf een vlaszwingelarij. Toegang tot het erf via een smeedijzeren hek gevat in bakstenen pijlers. Aan de westzijde van het erf een kleine kapel.


ID: 84320 | Bouwkundig element

Hoeve van de heren van Dentergem 't Casteelgoed

Dreve 89 (Dentergem)
Herenhoeve van de heren van Dentergem " 't Casteelgoed", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Historische hoeve, in het woonhuis is naar verluidt de datum "1791" op een moerbalk gesneden maar de site is wellicht veel ouder. Brede witbeschilderde bakstenen hekpijlers met aan de basis zandstenen hoekblokken. Lage, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint, pannen zadeldak.


ID: 84476 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Heuvelhoekstraat 35 (Dentergem)
Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.


ID: 84580 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenstraat 27 (Dentergem)
Herenwoning met 19de-eeuws uitzicht, in het kadaster is er sprake van een nieuw gebouw opgericht circa 1884, maar vermoedelijk is er nog een oudere kern zie vlechtingen in de linkerzijgevel. In het begin van de 20ste eeuw, zie postkaart, heeft het huis een gecementeerde gevel en versierde sluitstenen op de verdieping en links van het huis een inrit met twee hekpijlers, heden ingenomen door een garage. Verankerde baksteenbouw. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak en met een witte, bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel.


ID: 84444 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Goed Ter Hoyen

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.