Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1046 resultaten


ID: 56327 | Bouwkundig element

Markhove

Priester Coulonstraat 88 (Menen)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve . Aaneengesloten bestanddelen gegroepeerd rondom bekiezeld erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek. Moestuin en huisweide. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken; geknikt bij het woonhuis. Ten noorden boerenhuis, ten oosten stalvleugel en ten westen dwarsschuur met uilengat.


ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.


ID: 134068 | Landschappelijk element

Domein van het Kasteel van Ossel

Poverstraat 11 (Merchtem)
In 1705 tot 'huis van plaisantie' verbouwde hoeve omgeven door landgoed van circa 14 hectare, omvattende een gedeeltelijk ommuurde moes- en fruittuin en een een park in landschappelijke stijl met een als 'rivier' opgevatte waterpartij, aangelegd in verschillende fasen tussen 1851 en 1889; bijgebouwen uit 1867 naar ontwerp van architect Joseph Schadde.


ID: 134069 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hagen

Poverstraat 5 (Merchtem)
'Huis van plaisantie' uit 1710, verbouwd in verschillende fasen tot landhuis, omgeven door landgoed van circa 50 hectare; beperkte aanleg in landschappelijke stijl rond een artificiële rivier vanaf circa 1850, recentelijk omgevormd en uitgebreid tot circa 12 hectare.


ID: 36498 | Bouwkundig element

Molenhoeve

Gaversesteenweg 909 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een zandweg. Omhaagde moestuin ten zuiden van het boerenhuis met één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak. Rechts zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en ijzeren topanker met jaartal 1762. Ten westen van het boerenhuis, haaks aangebouwde maalderij, naar verluidt uit de 20ste eeuw.


ID: 36475 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Neerstraat 9 (Merelbeke)
Hoeve van het semi-gesloten type, ingeplant in een bocht van de afhellende straat. Zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën gebouwd op een kleine terp, opklimmend tot de 18de eeuw en met 19de en 20ste-eeuwse aanpassingen.


ID: 36400 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare

Poelstraat 184 (Merelbeke)
Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare. Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren. Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag; cartouche met jaartal 1881.


ID: 36619 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schelderode

Schelderodeplein 8-9, 8A (Merelbeke)
Het deels ommuurde kasteeldomein, met aanhorigheden in park met vijver, bevindt zich tussen de Gaversesteenweg en de Scheldemeersen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel uit 1865 is ontworpen door en voor oudheidkundige Florimond Van de Poele, in samenwerking met baron Jean Bethune. Het merkwaardige bakstenen kasteel met zijn sprookjesachtig voorkomen is in neogotische stijl opgericht naar patroon van de 15de-eeuwse Brugse gotiek. Het park werd aangelegd in landschapsstijl en dit volgens de mode en stijlkenmerken typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 90006 | Bouwkundig element

Herberg De Groene Linde

Bruggesteenweg 9 (Meulebeke)
Volgens kadaster in 1867 gebouwd in de "Veldbosschenhoek" en in de loop der tijd uitgebreid met aanbouwen, waarvan enkele later zijn afgebroken, zie sporen aan de zijgevel. De uitbating wordt nog vóór de Tweede Wereldoorlog gesloten. Eénlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); nieuwe dakkapellen. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde, van imitatiebanden voorziene en geschilderde straatgevel.


ID: 90095 | Bouwkundig element

Hoeve

Knorrebosstraat 5 (Meulebeke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie parallelle volumes en bakhuis ten zuidoosten van het erf weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), met als toenmalige eigenaar Ivo Goethals. In 1964 wordt de kavel opgesplitst.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.