Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 48288 | Bouwkundig element

Dijkhoeve

Sint-Onolfsdijk 39, 39A (Dendermonde)
Lager gelegen dijkhoeve met L-vormige aanleg, al aangegeven op het primitief plan van het kadaster uit 1817. Verankerd, bakstenen boerenwoning van vijf traveeën met aanleunend gebouw, stallen, van vier traveeën, onder doorlopend zadeldak. Haaks ingeplant wagenhuis met stallen onder overstekend pannen zadeldak. Bakstenen bakhuisje van het samengestelde type.


ID: 48294 | Bouwkundig element

Dijkhuisje

Sint-Onolfsdijk 85 (Dendermonde)
Dijkhuisje ingeplant links van de Sint-Odulfkapel, voormalig hoevetje en café gelegen naast de Scheldedijk.


ID: 48505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlassenbroek 129-131 (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Scheldedijk nabij de dorpskerk van Vlassenbroek. Schuin ten opzichte van straat ingeplant vrijstaand huis al aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816. Aan de straat op het voorerf ingeplant bakhuisje van het samengestelde type. Op het achtererf, wagenhuis in gewitte baksteenbouw met pannen zadeldak.


ID: 48508 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Drieskenshof

Vlassenbroek 234 (Dendermonde)
Langgestrekte hoeve, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. In oorsprong mogelijk oudere woning van drie traveeën, met inwendige bouwsporen wijzend op een vroegere vakwerkbouw. Bouwnaden getuigend van later aangebouwde dwarsschuur van twee traveeën met aardappelkelder ten westen en verhoogde stallen ten oosten, nu geïncorporeerd bij de woning. Ten noorden van de woning, rond gemetste bakstenen waterput en heropgebouwd bakhuisje.


ID: 84314 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 12 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag. Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Bakhuis.


ID: 84321 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Fonteynestraat 7 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen aan een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als "Ferme De Clerck". Dubbelhuis, met 19de-eeuws uitzicht, oorspronkelijk met vijf traveeën, recentere toevoeging van twee linkertraveeën zie bouwnaad en lagere vensters. De oprit wordt geflankeerd door twee linden. Bakhuisje ten oosten van het erf.


ID: 84335 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Katteknok 14 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een lange geasfalteerde oprit geflankeerd door populieren. De site staat vermoedelijk op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis onder pannen zadeldak, grondig vernieuwd, onder meer met nieuw gevelparement en muuropeningen. Rechts van de oprit staat een tweeledig bakhuis in rode, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken. Links ervan een aardappelkelder. Links van het erf een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. Poel links van de oprit.


ID: 84364 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Meulebekestraat 25 (Dentergem)
Alleenstaande woning, wellicht een voormalige boerderij, gelegen op het einde van een (onverharde) zijtak van de Meulebekestraat. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) met de huidige gebouwenconfiguratie aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt ook enkele uitbreidingen vóór 1861 en circa 1933. Laag dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) gelegen in een ruime, beboomde tuin.


ID: 84606 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Ommegangstraat 32 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning, ligt achterin langs een veldwegel. Hier bevond zich het vroegere café "De Keizer", zoals te zien op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Na een brand in 1896 vervangt een nieuw café aan de straatkant het afgebrande pand. Het kadaster vermeldt volledige afbraak en herbouw van een woning, zie huidig. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een bruinbeschilderde plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Achteraan in de tuin staat een ovenhuisje.


ID: 84615 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oosthoekstraat 16 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf met boomgaard. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis kent verschillende uitbreidingen, volgens het kadaster circa 1861, 1882, 1908 en 1944, het bakhuis (of zwingelkot) dateert van circa 1908. Achter het smeedijzeren hekken, geflankeerd door een linde en haagbeuk, ligt een aarden oprit.