Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 304227 | Landschappelijk element

Landbouwweg parallel met Roetsgraaf

's Gravenvoeren (Voeren)
Bij een kruispunt van landwegen gemarkeerd door een opgaande es, slingert een holle weg zich het plateau op. De aardeweg loopt tussen akkers, weilanden en boomgaarden met oude meidoornhagen en essenhakhout op de taluds. Halverwege passeert de weg een tweede kruispunt met wegkruis. Op het plateau is de weg minder sterk ingesneden en zijn er open zichten op de vallei en de omliggende akkerpercelen.


ID: 305769 | Landschappelijk geheel

Altenbroek en Voervallei met omgeving

's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)
Het landschap omvat de vallei van de Veurs vanaf Krindaal en de vallei van de Voer van Sint-Martens-Voeren tot aan de westelijke staatsgrens met Nederland. Het volledige gebied van Altenbroek en het omgeving van het Hoogbos vormen de noordelijke grens. De valleigraslanden en de aanpalende grasland- en graftenrijke hellingsgronden vormen een belangrijke component binnen het landschap. De aanpalende (beboste) hellingen en plateaus hebben een samenhang met de valleien. Het landschap bevat een grote dichtheid aan punt- en lijnvorminge landschapselementen zoals houtkanten, solitaire bomen, veekeringshagen van geschoren meidoorn en holle wegen. De valleien en hellingen worden gekenmerkt door een hoge dichtheid aan historische permanente graslanden, soms met hoogstamboomgaard en vaak begrensd door houtkanten op graften of meidoornhagen. Verspreid in het landschap liggen gebouwen met erfgoedwaar


ID: 135384 | Landschappelijk geheel

Gulpvallei met omgeving

Remersdaal, Teuven (Voeren)
De Vallei van de Gulp ligt in het oosten van Voeren. De waterloop de Gulp meandert tussen graslanden. De vallei ligt aan de voet van hellingbossen op Nuropperberg en Teuvenerberg. Op het plateau is er open akkerland en grasland. De kleinschalige dorpskern van Teuven en het kasteel van Obsinnich bevinden zich op de linker oever, de abdij en watermolen van Sinnich liggen op de rechter oever. Het spoorwegviaduct uit WOI bevindt zich op de lijn Tongeren-Aken.


ID: 37732 | Bouwkundig element

Ongelukskruisen

Aubelsestraat (Voeren)
Ongelukskruis ter nagedachtenis van Hendrick Lynot, hier op 24 juni 1598 neergeschoten.


ID: 304290 | Landschappelijk element

Kapelweg naar Lynotkruis

Aubelsestraat (Voeren)
Van bij de Sint-Annakapel in 's-Gravenvoeren loopt de Aubelsestraat langs de gemeentelijke sportvelden om vervolgens over te gaan in een onverharde weg naar de Wittekapel. De aardeweg vervolgt over het plateau richting het Lynotkruis bij de spoorwegberm. De weg loopt door onder de spoorweg en verder naar het 'Bois de Groensdael'. Deze onverharde weg vormt de historische verbindingsweg tussen Voeren en de geïsoleerde ontginning 'Maison La Haye Verte'. De weg passeerde langs de uitgestrekte akkers op het plateau en werd gemarkeerd door wegkruisen, kruispuntbomen en wegkapellen. De naam Aubelsestraat wijst ook op het mogelijk gebruik van deze weg als handelsroute in functie van graantransport met lastdieren tussen Voeren en de stad Aubel.


ID: 304291 | Landschappelijk element

Holle weg naar Wittekapel

Bovendorp (Voeren)
Van in het dorp leidt een smalle weg zuidwaarts het plateau op en gaat over in een onverharde holle weg met vooral hakhout van es. Deze holle weg kruist een verharde weg naar Mennekesput en passeert hier een wegkruis. De weg slingert tussen akkers en weilanden met zicht op het dorp en de kerktoren. Vervolgens loopt de weg verder het plateau op en komt samen met de hoofdweg naar de Wittekapel. Deze holle weg vormde een van de historische verbindingswegen tussen het dorp en de landbouwgronden op het zuidelijk plateau. De weg gaf ook verder aansluiting op het wegennetwerk zoals het kruispunt ter hoogte van de Wittekapel.


ID: 37730 | Bouwkundig element

Dalemmerkruis

Dalhemerweg (Voeren)
Gesmeed ijzeren wegkruis van het type "Goessens" gelegen op de grenzen met de gemeenten Warsage, Berneau en Bombaye.


ID: 304977 | Landschappelijk element

Holle weg Dalhemerweg

Dalhemerweg (Voeren)
De Sint-Annakapel is ingeplant op een kruispunt van waaruit een netwerk aan wegen naar de verschillende windrichtingen leidt. De Dalhemerweg is een verharde weg die van bij de kapel naar het zuidwesten loopt richting de beek. Voorbij de bebouwing krijgt de weg een onverhard karakter en slingert verder tussen weilanden en laagstamboomgaarden. Dichter bij de beek is de weg meer ingesneden tussen taluds met hakhout. De weg loopt hier langs een zomerlinde met boomkruis op de valleirand van de beek. Voorbij de beek leidt de weg het plateau op en zijn er meer open zichten op de omringende akkers. De onverharde weg loopt tot aan de paardenkastanje bij het Dalhemmerkruis en loopt verder door richting de grens. Deze weg is al zichtbaar op de Kabinetskaart van de Ferraris en maakt deel uit van het historisch netwerk aan veelal onverharde wegen.


ID: 37887 | Bouwkundig element

Houten kruis

De Plank (Voeren)
Houten kruis met gietijzeren Christusbeeld, tegenover de weg naar Teuven.


ID: 37854 | Bouwkundig element

Hoeve

De Plank 126 (Voeren)
Kleine voormalige hoeve uit de eerste helft 18de eeuw.