Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 133179 | Landschappelijk element

Imposante opgaande beuk in het Munsterbos

Langblookstraat, Weerstandspad (Bilzen)
In het Munsterbos langs het Weerstandspad te Munsterbilzen en in de omgeving van de Sint-Amorkapel staat een enorme beuk. Het is een boom die bij de bosexploitatie is overgebleven en zo de kans kreeg om uit te groeien tot een opgaande gewone beuk met een stamomtrek van 451 cm, een takvrije stam van 10 meter en met een kruindoormeter van 26 meter.


ID: 763 | Bouwkundig element

Hoeve

Langstraat 21-23 (Bilzen)
L-vormige woning met recente dienstgebouwen.


ID: 764 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve en restant van een herenboerenparkje

Langstraat 57 (Bilzen)
Gesloten hoeve, één van de belangrijke vierkanthoeven die reeds op de Ferrariskaart van 1771-1777 staan aangeduid, en in ongewijzigde vorm voorkomt in de Atlas van de Buurtwegen van 1845.


ID: 131388 | Landschappelijk element

Twee zuilvormige zomereiken bij Kasteel Edelhof

Leroyplein (Bilzen)
De solitaire groep van twee zuilvormige zomereiken werd aangeplant tijdens de tweede helft van de 19de eeuw in het park in landschappelijke stijl bij het kasteel Edelhof.


ID: 133149 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier in holle weg

Leten (Bilzen)
Langs een historische holle weg, die vanuit de Demervallei de steilrand beklimt en die verbinding maakt met Leten en Martenslinde, staat een oude geknotte zwarte populier.


ID: 212405 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gesloten vakwerkhoeve met hoogstamboomgaard

Lethenstraat 5 (Bilzen)
De hoeve met hoogstamboomgaard is gelegen aan de Lethenstraat, een vrij smalle weg die van het gehucht Reek naar Leten leidt.


ID: 707 | Bouwkundig element

Monument voor de gesneuvelden

Martenslindestraat (Bilzen)
Op het kruispunt van de Martenslindestraat en de Buitenbankstraat, monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, omgeven door een hekje en drie lindenbomen.


ID: 706 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Martenslindestraat 35B (Bilzen)
Neogotische kerk, gebouwd ter vervanging van een oudere kerk, waarvan alleen het gotische koor van circa 1400 bewaard bleef. De nieuwe kerk kwam tot stand in twee bouwcampagnes, naar ontwerp van architect M. Christiaens: toren en sacristie in 1892-93, schip in 1935. Aansluitend bij de kerk ligt het ommuurde kerkhof.


ID: 303286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Spaas met tuin

Munsterbilzenstraat 28 (Bilzen)
De notabelenwoning, in 1909 gebouwd door dokter Spaas die er ook zijn praktijk hield, heeft een complexe plattegrond, twee bouwlagen op een verhoogde begane grond, drie brede traveeën en hoge leien schilddaken met puntgevels en een lagere bijbouw onder platdak met er tegenover het dienstgebouw. Tuin met mooi inrijhek, siervaas, bank, ijzeren prieel en enkele bomen uit de bouwtijd.


ID: 132464 | Landschappelijk element

Laag gevorkte en gekandelaarde haagbeuk als schermbeplanting

Oudestraat 43 (Bilzen)
Deze haagbeuk (Carpinus betulus) bij een hoeve in vakwerkbouw heeft een opmerkelijke groeiwijze. Alle gesteltakken zijn in een verticaal vlak geleid. Hij heeft een laag gevorkte stam en de gekandelaarde kruin vormt een scherm dat de vakwerkhoeve en zijn aanhorigheden beschermt tegen extreme weersituaties. Het was een traditioneel gebruik om met beplantingen het vakwerk en strodaken te beschermen tegen hevige winden en regens. De boom is in het straatbeeld een beeldbepalend object en omwille van zijn grootte, groei- en beheervorm, uniek.