Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 33900 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schoonstraat 284 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen op de hoek Kromvelde, met pijlerkapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje op de straathoek. Ten noorden, boerenwoning onder zadeldak. Ten westen, gewitte dwarsschuur op gepikte plint onder zadeldak met rechthoekige doorrit.


ID: 33895 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schoonstraat 31 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen in boomgaard, afgesloten met gracht, haag en hek tussen gewitte bakstenen pijlers, rechts met niskapelletje en beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ten zuiden, boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak. Ten oosten, dwarsschuur onder pannendak.


ID: 33953 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Tervenen 38-40 (Evergem)
Aan de straat gelegen boerenarbeidershuisjes van vijf en twee traveeën onder doorlopend zadeldak (pannen), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 200952 | Bouwkundig element

Wegkapel

Zwaantje (Evergem)
De kapel zou naar verluidt opgetrokken zijn in 1900-1902 als bedanking voor de behouden terugkeer uit de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Witgeschilderde bakstenen pijler in neogotische stijl, afgedekt door een zadeldakje met leien en een bekronend ijzeren kruis.


ID: 39126 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Hulstraat (Galmaarden)
Kapel met bakstenen bovenbouw op een vierkante sokkel, afgedekt met een zadeldakje en voorzien van een rondboognis met ijzeren hek, bekroond met een versierde gevelsteen met jaartal 1666.


ID: 39102 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Molenveldbaan (Galmaarden)
Arduinen kapel daterend van 1792 naar het chronogram.


ID: 130919 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkapel

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Twee kapelbomen flankeren op een heuvelrug, Kleienberg genoemd, een veldkapel. Langs de kapel loopt een veldwegen die reeds op de Popp-kaart is ingetekend. Het is een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Door deze veldweg werd het perceel met het primitieve nummer 924 gesplitst en ontstond er een klein restperceeltje, nu perceel 924C. Dit verloren stukje grond is hier benut om er een veldkapel met kapelbomen op te voorzien. Het zijn twee zomerlindes waarvan alle zijtakken op korte afstand van de stam zijn gekandelaard. De ligging op de heuvelrug maakt van dit erfgoed een landschappelijk mooi gelegen object.


ID: 39124 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Repingestraat (Galmaarden)
Arduinen kapel gelegen bij een beukenbosje en bestaande uit een nis bekroond met een druiplijst en geplaatst op een buikige sokkel met opschrift.


ID: 39100 | Bouwkundig element

Boerenwoning en kapel

Waterschaapstraat 25 (Galmaarden)
Eenlaags boerenhuis van zeven traveeën afgedekt met een zadeldak op geprofileerde modillons en daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tegen de straatgevel leunende arduinen niskapel gedateerd Anno 1768.


ID: 36079 | Bouwkundig element

't Hof te Baaigem

Baaigemstraat 317 (Gavere)
Oudste en belangrijkste nederzetting van Baaigem, vermoedelijk opgericht samen met de ertegenover gelegen kerk als curtis of pachthoeve met grote tiendenschuur. Heden gesloten hoevecomplex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid binnenerf met mestvaalt. Huidig woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tussen zijaandaken: voorheen jaarankers 1645 in rechter zijpuntgevel.