Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 131221 | Landschappelijk element

Opgaande olm Citadelpark

Floraliënlaan, Norbert Rosseaudreef (Gent)
Boven op de aangelegde heuvelrug tussen de Koning Leopold II-laan en Norbert Rosseaudreef staat een enorm zwaar ontwikkelde olm. Het is een mooi ontwikkelde opgaande boom en is voor zijn soort de hoogste, dikste, oudste in de regio. De stamomtrek bedraagt circa 4 meter. Bovendien is ten gevolge van de dodelijke olmenziekte deze soort uiterst zeldzaam geworden. Op het moment van de inventarisatie was de boom gezond.


ID: 122162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98, 69A (Gent)
In 1872 kocht hertog Engelbertus van Arenberg het noordwestelijk deel van de Sint-Baafskouter te Sint-Amandsberg ter grootte van 8 hectare de zogenaamde Nieuwhofkouter. In 1873 werd naar ontwerp van architect Arthur Verhaegen begonnen aan de bouw van het begijnhof, volledig opgevat naar het patroon van de middeleeuwse begijnhoven als een ommuurde stad binnen een stad en overeenkomstig geïnspireerd op de Vlaamse gotische stijl van de 15de eeuw. Het begijnhof met zijn veertien conventen voor circa dertig begijnen en zijn tachtig huizen werd op 29 september 1874 ingehuldigd. Het begijnhof telt drie pleinen, namelijk het Sint-Elisabethplein, Sint-Beggaplein en Sint-Antoniusplein.


ID: 26788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maalderij Capiteyn

Halvemaanstraat 137 (Gent)
Vrijstaande woning met bijhorende bedrijfsgebouwen, achterin gelegen tussen de huizenrij van de Halvemaanstraat en de Antwerpsesteenweg. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Eigenlijke maalderij ondergebracht in een voormalig koetshuis achter en parallel met het woonhuis, opgetrokken midden 19de eeuw. Bakstenen rechthoekig gebouw van één verdieping met vierkante bakstenen schoorsteen. Gekasseid erf en monumentale linde.


ID: 301149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving

Hogeheerweg, Kerkdreef, Kerkwegel, Loofblommestraat, Pastorijdreef (Gent)
De huidige neogotische Sint-Denijskerk met omringend ommuurd kerkhof, de omlopende kerkwegel en de halfverharde wegen Borluutpad en Pastorijdreef, de tegenover de kerk gelegen neogotische pastorie met pastorietuin, enkele voormalige brouwers- en bloemistenhuizen, typische 19de-eeuwse dorpshuizen en vroegere herbergen bepalen de oude parochiekern.


ID: 130413 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje bij het Hospice

Hundelgemsesteenweg (Gent)
Op de gronden van het voormalige Hospice staat als relict nog een mooi ontwikkelde, zware tamme kastanje. De stamomtrek bedroeg op het ogenblik van de inventarisatie meer dan 420 cm. De kruin heeft een totale hoogte van 16 meter en een doormeter van 18 meter.


ID: 26610 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Mariakerke

Kasteeldreef 2-6 (Gent)
Het kasteeldomein is een omwald boomrijk domein met waterkasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, ontworpen als een massief gebouw van bak- en hardsteen naar ontwerp van Joseph Schadde, gedateerd 1892. Kasteelhoeve, hoveniershuis en paardenstallen in gelijkaardige stijl doch reeds daterend van 1879. Verderop in het park, een vierkant tuinpaviljoen, een overblijfsel van een 16de- of 17de-eeuwse toren. Naast de moestuin 18de-eeuws theehuisje met oudere kern, daterend van circa 1750.


ID: 130876 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkdreef, Loofblommestraat (Gent)
Op de hoek van de Kerkdreef met de Loofblommestraat te Sint-Denijs-Westrem stond een monumentale zilverlinde. Volgens de uitbater van de herberg ‘t Zwaantje werd de boom aangeplant als vredesboom na de Eerste Wereldoorlog (vermoedelijk in 1921).


ID: 304247 | Landschappelijk element

Twee moerascipressen Kasteeldomein Borluut

Kleine Gentstraat 46 (Gent)
Het park bij het kasteel Borluut werd in de 19de-eeuw aangepast aan de toen vigerende mode. In de kenmerkende landschapsstijl werd de parkaanleg herhaaldelijk aangepast: de omgrachting werd onder meer aangepast met karakteristieke serpentinevijver met boogbrug; verder werd het reliëf aangepast met kunstmatige heuvels en slingerende wandelpaden en een assortiment exotische bomen eigen aan de landschapsparken werden aangeplant. De twee moerascipressen dateren nog uit deze aanlegperiode.


ID: 26871 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borluut

Kleine Gentstraat 46, 46B (Gent)
Het neoclassicistisch kasteel, een gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale voor- en achteruitbouw en rechts aanleunende achthoekige toren en erker, werd gebouwd circa 1858 in opdracht van graaf Borluut d'Hoogstraate naar ontwerp van de bekende tuinarchitect Van Damme-Sellier, en wordt omgeven door een prachtig park met exotische bomen en serpentijnvijver, toegankelijk via een arduinen brug en ijzeren hek, geflankeerd door vierkante hekpijlers met siervazen en is door een brede lindendreef verbonden met de Kortrijksesteenweg. Achteraan in het park, tuinpaviljoen in rococostijl.


ID: 131589 | Landschappelijk element

Opgaande amberboom bij ziekenhuis Maria Middelares

Kortrijksesteenweg 1026 (Gent)
De amberboom staat in de voortuin van het voormalig kasteel Hanus, later omgevormd tot ziekenhuis Maria Middelares, langs de Kortrijksesteenweg tussen Gent en Sint-Denijs-Westrem, op ongeveer 20 meter van het gebouw.