Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 86392 | Bouwkundig element

Hof de Valleije

Oudenaardse heerweg 167 (Deerlijk)
Op de Atlas der Buurtwegen (1849) weergegeven als omwalde site met gewijzigde configuratie. In 1901 wordt een cichorei-ast opgetrokken. Lange zuidelijke erfoprit gemarkeerd door twee hekpijlers met ijzeren hek. Ten noordwesten boerenhuis van 1851. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint onder pannen zadeldak. Ten oosten stalvleugel van 1894, uitgebreid tot huidig volume in 1945. Verankerde baksteenbouw onder overstekend zadeldak. Geïncorporeerd wagenhuis. Ten westen vermoedelijk voormalige schuur.


ID: 86388 | Bouwkundig element

Textielfabriek Belgian Sewing Thread

Oudenaardse heerweg 76 (Deerlijk)
Site van de textielfabriek BST, Belgian Sewing Thread, gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen de Brandemolen. In 1923 er al een weverij en ververij te zijn opgericht op deze site, die dan ook wordt uitgebreid door de Etablissement J. Vanneste-Verwee. De fabriek wordt verder uitgebreid in de jaren 1940. Resterend deel van de fabriekssite, namelijk een deel van het functionele fabrieksgebouw met getrapte bakstenen gevels, de schoorsteen met initialen VNV en werkhuizen ten oosten bestaande uit parallelle bakstenen beuken onder zaagtanddaken.


ID: 86399 | Bouwkundig element

Hoeve Siongoed

Paanderstraat 108 (Deerlijk)
Historische hoeve "Siongoed", tijdens het ancien régime eigendom van het Sionklooster te Kortrijk en in leen van het Desselgemse Munkenhof dat op zijn beurt afhing van de Sint-Pietersheerlijkheid. De hoeve was gelegen in het vroegere Medelewoud, een grafelijke bezitting die tijdens de 10de eeuw aan de Gentse Sint-Pietersabdij werd geschonken en in de loop van de 11de en 12de eeuw wordt ontgonnen.


ID: 86503 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen met schuren

Paanderstraat 27, Waregemstraat 35-37 (Deerlijk)
Enkelhuizen uit de jaren 1930 aanknopend bij de art deco. Bakstenen lijstgevels gekenmerkt door driezijdige erker met erboven balkon met buisprofiel. Dieper in gelegen (vlas)schuren.


ID: 86393 | Bouwkundig element

Burgerhuizen en bijhorende weverij

Paanderstraat 4-8 (Deerlijk)
Twee burgerwoningen en bijhorend weverij (nummer 8) volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1933. Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 86396 | Bouwkundig element

Villa met veevoederbedrijf

Paanderstraat 40-42 (Deerlijk)
Vrijstaande villa met veevoederbedrijf. Woonhuis met achterliggende maalderij opgetrokken circa 1935 door handelaar F. Cloet-Sagaert zie kadastrale gegevens. In 1941 wordt het woonhuis uitgebreid en in 1953 en 1954 de maalderij. Thans vernieuwd gebouwenbestand.


ID: 86398 | Bouwkundig element

Hof De Kruiskapel

Paanderstraat 90 (Deerlijk)
Aan de straat gelegen hoeve met L-vormige opstelling. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers. Woonhuis schetsmatig afgebeeld op de het landboek van Deerlijk (1747), opgemaakt door C. Steur. Langgestrekt woonhuis met geïncorporeerde paardenstal ten noorden en dwarssschuur ten oosten. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur ten oosten.


ID: 86400 | Bouwkundig element

Hoeve De Biesgracht

Pikkelstraat 68 (Deerlijk)
Op de Atlas der Buurtwegen (1849) afgebeeld met L-vormige opstelling. Hoeve met heden aaneengesloten U-vormige opstelling met vernieuwd woonhuis ten westen. Hoeve aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met ijzeren hek tussen pijlers. Aan de Beverenstraat ijzeren hek. Ten noorden en oosten schuren.


ID: 86412 | Bouwkundig element

Herberg De Clocke

Pladijsstraat 100 (Deerlijk)
Voormalige herberg "De Clocke", de oudste vermelding gaat terug tot 1779. Vermoedelijk rond 1890 sterk verbouwd of deels afgebroken en heropgebouwd zie sporen van vlechtingen in zijpuntgevel. Volume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (1849). Nu woonhuis, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door recent toegevoegde klimmende dakkapellen.


ID: 86411 | Bouwkundig element

Herberg De Nieuwe Klokke

Pladijsstraat 89 (Deerlijk)
Burgerwoning volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1906, later uitgebreid met een magazijn en maalderij. Volgens de literatuur voormalige herberg De Nieuwe Klokke, open van 1906 tot 1923. Naast herbergier was de eigenaar C. Verhelst tevens handelaar in bouwstoffen. Woning met bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen.