Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 86431 | Bouwkundig element

Dorpswoning

René De Clercqstraat 11-13 (Deerlijk)
Voormalige vestigingsplaats van het schepenhuis met bijhorende herberg van de in 1524 afgesplitste heerlijkheid Noord-Assche. Vanaf 1832 maakt het volume deel uit van de school van Pieter Jan Renier. In 1876 wordt de woning uitgebreid met het deel dat heden voor de rooilijn staat. Vanaf 1899 achtereenvolgens café, kruidenierswinkel en timmermanszaak-'ellegoedwinkel' en nu opgesplitst in twee woningen. Bepleisterde, verankerde baksteenbouw onder afgewolfd pannen zadeldak, met aansluitende bakstenen muur geritmeerd door lisenen en blinde rondbogen.


ID: 86430 | Bouwkundig element

Geboortehuis René Declercq

René De Clercqstraat 8 (Deerlijk)
Geboortehuis van dichter René Declercq (1877-1932). Heden museum René Declercq. René Declercq werd in 1877 geboren als jongste kind van het gezin Declercq. Hij studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Gent en promoveerde tot doctor.


ID: 86435 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Roterijstraat 18 (Deerlijk)
Voormalige hoeve met L-vormige opstelling gelegen binnen vierkante omwalling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve uitgebreid met een zwingelarij in het zuiden in opdracht van A. Vercruysse. In 1928 worden de gebouwen grotendeels afgebroken en heropgebouwd door vlashandelaar Benoit; de zwingelarij wordt behouden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, namelijk ten noorden boerenhuis, ten oosten voormalig magazijn, ten zuiden voormalige zwingelarij en ten westen vlasschuur. Buiten het erf, eenvoudig bakstenen kapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima naar ontwerp van A. Vlieghe, opgericht als dankkapel in 1947.


ID: 86436 | Bouwkundig element

Hoekhuis met winkel

Schoolstraat 2 (Deerlijk)
Interbellum winkel-woonhuis, vervangt laat 19de-eeuws winkelhuis. Lijstgevel van gediversifieerde baksteen gekenmerkt door brede fries in strekse verbanden. Afgeschuind portaal onder overstek.


ID: 86439 | Bouwkundig element

Winkel in art-decostijl

Schoolstraat 28 (Deerlijk)
Opvallend winkelhuis uit de jaren 1920-1930, opgetrokken in geometrische art-decostijl. Parement van rode baksteen verfraaid door het rijkelijk gebruik van gele sierbaksteen. Borstwering met typerend bloem- en zonnestraalmotief. Centrale nis met Heilig Hartbeeld.


ID: 86437 | Bouwkundig element

Winkel

Schoolstraat 4 (Deerlijk)
Winkelhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw met vernieuwde winkelpui. Gele bakstenen lijstgevel verticaal geritmeerd door lisenen.


ID: 86442 | Bouwkundig element

Hof ter Ruste

Schragenstraat 12 (Deerlijk)
Voormalige hoeve, heden enkel woonfunctie. Tijdens het ancien régime kwam de rente van de hoeve ten goede aan de Kapel ter Ruste zie naamgeving. In 1754 verkocht de kapel het hoevetje. Thans behouden opstelling met in het noorden boerenhuis met lager aansluitende stalveugel en ten westen schuurtje met geïncorporeerde stallen. Woonhuis met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel onder licht overkragend zadeldak met aandaken. Voor de lagere stalvleugel, aalpomp.


ID: 86445 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Goed Ter Cruuse

Sint-Elooistraat 15 (Deerlijk)
Als omwalde hoeve met losse bestanddelen afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1849). Aangepaste hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Ten noorden boerenhuis met gereinigd parement. Verankerde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Aanpalende lagere vleugel onder hoogopgaand pannen dak. Ten westen lage stalvleugel met wagenhuis en ten zuiden dwarsschuur.


ID: 86446 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Sint-Elooistraat 20 (Deerlijk)
Hoeve Jezuïetenhof, volgens de kadastrale gegevens in 1880 sterk verbouwd en in 1895 wordt de westelijke vleugel verbouwd tot suikerdrogerij (cichorei-ast). In 1945 wordt de hoeve wederom verbouwd en breiden alle volumes uit, zowel boerenhuis, schuur als cichorei-ast. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf met treurwilg. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijler en recent ijzeren hek.


ID: 86449 | Bouwkundig element

Burgerhuis met smidse

Sint-Rochusstraat 15-17 (Deerlijk)
Enkelhuis met bijhorende voormalige smidse volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1892. In 1914 wordt de woning uitgebreid met een weverij. In 1917 wordt de weverij niet meer vermeld en is vermoedelijk gesloten.