Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 86502 | Bouwkundig element

Weverij met conciërgewoning

Waregemstraat 29 (Deerlijk)
Voormalige weverij opgericht in 1928 door Terryn-Loosveldt volgens kadastrale gegevens. Links, conciërgewoning. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Smalle deurtravee en brede licht vooruitspringende venstertravee met gedrukte puntgevel. Rechthoekige muuropeningen onder meer arduinen drielichten. Bewaard houtwerk met roedeverdeling. Beglaasde en getraliede vleugeldeur met bovenlicht met medaillon. Rechts, aansluitend langgestrekte gevel van de werkhuizen.


ID: 86516 | Bouwkundig element

Hof het Vrijeigen

Waregemstraat 393 (Deerlijk)
Dieper in gelegen hoevetje met lange zuidelijke erfoprit. Site reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) maar met andere opstelling van de volumes. Ten noorden van het erf, aangepast boerenhuis vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw, met opvallend geprofileerd rondboogportaal tussen twee vlakke pilasters van zwarte baksteen met eenvoudig kapiteel verbonden door geprofileerd lijstje.


ID: 86519 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Geest en Ter Zande met machinegebouwen

Waregemstraat 476 (Deerlijk)
Molenerf bepaald door de bakstenen stellingmolen van 1888, de maalderij met stoommachine en schoorsteen van 1898 en de kleine dwarsschuur met wagenhuis. De stenen molen vervangt een in 1888 afgebrande staakmolen. De naam Ter Geest en Te Zande voor de olie- en graanwindmolen is de samenstelling van "Molen Te Zande" – een rond 1888 verdwenen staakmolen, verder naar het westen - en de heerlijkheid "Ter Geest", waaronder de voorganger van de huidige molen ressorteerde. Deze toponiemen verwijzen naar de zandige heuvelrug waarop beide molens gebouwd werden. De volkse benaming Klerksken molen verwijst naar de molenaarsfamilie Declercq die nog steeds eigenaar is. Ter Geest en Te Zande is de laatste van zeven windmolens die rond 1850 in Deerlijk draaiden. De molen en de hoge schoorsteen van de maalderij vormen een baken in het intussen grotendeels verstedelijkt landschap aan de dorpsrand.


ID: 86520 | Bouwkundig element

Burgerhuis met aanpalende schuur

Waregemstraat 496 (Deerlijk)
Interbellumburgerwoning met links aanpalende (vlas)schuur. Voortuintje aan de straat afgezet door muurtje met buisprofiel. Enkelhuis met parement van oranje baksteen.


ID: 86509 | Bouwkundig element

Dorpswoning met winkel en werkplaatsen

Waregemstraat 92 (Deerlijk)
Voormalig winkel-woonhuis uit de jaren 1930. Bakstenen lijstgevel (lintvoegen) gekenmerkt door het gebruik van granito voor de geometrische muurvlakken.


ID: 86523 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met schuur en stal

Weverijstraat 24 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplant boerenarbeidershuisje. Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1869 ter vervanging van een ouder volume. Het schuurtje bleef bewaard en werd uitgebreid in 1945.


ID: 135187 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Ooidonk en Leiemeersen

Astene, Bachte-Maria-Leerne, Deinze, Sint-Martens-Leerne (Deinze), Deurle (Sint-Martens-Latem)
De Leiemeersen tussen Deinze en Deurle omvatten het kasteeldomein van Ooidonk. De aanleg van het kasteeldomein is vervlochten met het Leielandschap. De kleinschalige dorpskern van Bachte-Maria-Leerne is via de Ooidonkdreef verbonden met het kasteeldomein. De door graslanden gedomineerde meersen bevatten enkele afgesneden Leiemeanders. In het oosten ligt het Kasteeltje Ter Laecke aan een Leiemeander. In het zuiden ligt de site van de sluis en balansbrug van Astene-Sas.


ID: 135188 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Zeverenbeek

Deinze, Grammene, Vinkt, Zeveren (Deinze)
De vallei van de Zeverenbeek behoort tot het stroomgebied van de Leie. De broeken bestaan uit natte broekbossen, wei- en hooilanden op een venige bodem. Een fossiele meander in het oosten maakt deel uit van het Leieriviersysteem. Aan de rand van de vallei bevinden zich hoeves. De kleinschalige kern van Zeveren sluit aan bij de vallei.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 135245 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Sint-Martens-Leerne en omgeving

Sint-Martens-Leerne (Deinze), Drongen (Gent)
Centraal in dit gebied ligt het kasteeldomein van Crombrugghe in een bosrijk park. Het kasteel heeft een U-vormige plattegrond, een ommuurde moestuin en een dubbele eiken- en beukendreef. Rondom het kasteel liggen vele oude hoevetjes met witgekalkte bakstenen gevels en een omhaagd erf. Ten zuidoosten van het kasteeldomein ligt een kouter, de andere zijden zijn door bulken begrensd. Ten noorden van het domein ligt Noordhout, een gehucht in het bulkengebied. Het landschap is er meer gesloten door het voorkomen van knotwilgen langs de percelen en populieren langs de wegen. De structuur van de agrarische nederzetting, de Noordhoutse teerling, is nog herkenbaar in het landschap.