Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7111 resultaten


ID: 88518 | Bouwkundig element

't Oud Hoefje

Koningin Astridstraat 16 (Waasmunster)
De hoeve van het langgestrekte type klimt op tot de eerste helft van de 19de eeuw met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw; aansluitend bedrijfsgebouw met stal en schuur, onder een doorlopend pannen zadeldak. De hoeve vormt een zeldzaam overblijfsel van de schaarse boerenhuisbouw op de wijk Heide.


ID: 88533 | Bouwkundig element

Wegkruis met kruisbomen

Neerstraat (Waasmunster)
Wegkruis, ingeplant op een met breuksteen laag ommuurd en deels verhard rechthoekig hoekperceel, tevens afgezoomd met haag en gemarkeerd door een lindeboom en meidoorn die de goede en kwade moordenaar zouden verbeelden.


ID: 88538 | Bouwkundig element

Villa Vogelzang met tuin

Nijverheidslaan 76 (Waasmunster)
Villa Vogelzang werd in 1913-1914 opgericht als buitenverblijf. De villa werd enigszins aangepast en uitgebreid door de Gentse architect Charles Hoge, mogelijk bijgestaan door zijn zoon Gerald. De in landschappelijke stijl aangelegde villatuin verwijst naar het oorspronkelijke heidelandschap met bebossing.


ID: 88717 | Bouwkundig element

Kerkhof van Sombeke

Sombekedries (Waasmunster)
Kerkhof, opgericht na schenking in november 1888 aan de kerkfabriek door de familie De Brabander van een stuk land achter de kerk van Sombeke. Een gekasseid pad links opzij van de kerk leidt naar het hoger gelegen grotendeels omhaagde kerkhof met ijzeren toegangshek in de as van het koor. Een axiaal grindpad leidt naar het centraal staande hardstenen grafmonument van de familie De Brabander. Op het kerkhof ligt de kunstschilder Edmond Verstraeten begraven.


ID: 88581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie met tuin

Sousbeekstraat 101 (Waasmunster)
Pastorie uit 1877, gelegen binnen een grote beboomde, deels ommuurde en deels omhaagde tuin ten oosten van de in dezelfde periode opgerichte Sint-Jan-Baptistkerk. Kerk en pastorie kwamen tot stand onder impuls van onderpastoor A. Rubbens van Waasmunster centrum. Bewaarde plannen van 1876 voor de neogotische pastorie, evenals de kerk toegeschreven aan ingenieur-architect Arthur Verhaegen uit Gent.


ID: 88600 | Bouwkundig element

Kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Sombeke met lindeboom

Veldstraat (Waasmunster)
Kleine pijlerkapel onder een linde in een straatbocht. In 1950 gebouwd door vrouwenbond; naar verluidt in 2005 herbouwd.


ID: 133353 | Landschappelijk element

Kapellinde Sombeke

Veldstraat (Waasmunster)
Naast het Onze-Lieve-Vrouwkapelletje in een bocht van de Veldstraat is een opgaande zomerlinde aangeplant. Het kapelletje dateert uit 1950 en heeft zijn naam gegeven aan de nabijgelegen Kapelwijk.


ID: 88601 | Bouwkundig element

Hoeve Vierhuizenhof

Vierhuizenstraat 54 (Waasmunster)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen deels opklimmend tot 18de eeuw, onder meer aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Erf aan de straat afgesloten met gemengde haag van hulst en meidoorn en rood en witgeschilderd ijzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers met bolornament. Centraal op het erf ingeplante boerenwoning. Rechts opzij een omstreeks 1900 vernieuwd meerdelig bakhuis.


ID: 135189 | Landschappelijk geheel

Sint-Elooiskreek met Sint-Elooispolder

Wachtebeke (Wachtebeke)
Het gebied ligt in het noorden van Wachtebeke. Het gaat om een kleine polder die begrensd wordt door dijken. De Sint-Elooiskreek behoort tot het krekengebied van Overslag-Zuiddorpe dat zich in het overgangsgebied bevindt tussen een groter krekengebied dat zich verder uitstrekt naar het noorden en Zandig Vlaanderen ten zuiden hiervan. De Grote Dekzandrug Maldegem-Stekene, die net ten zuiden van het gebied ligt vormt een natuurlijke grens tussen deze gebieden. Kenmerkend zijn de kreekrestanten, waaronder de Sint-Elooiskreek en de dijken die, benadrukt door opgaande bomenrijen, opvallende lijnelementen in het landschap vormen en tevens het gebied afbakenen. Bovendien is er een duidelijk microreliëf aanwezig dat de overgang naar de zandstreek benadrukt.


ID: 130001 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte els

Akkerstraat (Wachtebeke)
Het betreft een knotbomenrij van zwarte els, die zich op de grens van een naaldbos en een weiland bevindt en de donderbegroeiing van bramen resulteren in een minder ideale standplaats voor de knotbomen. De aanwezige soorten zijn zeldzaam omdat ze nog zuivere vertegenwoordigers zijn van hun eigen soort. Knotbomen van deze soort en van deze ouderdom zijn zeldzaam voor de regio.