Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7111 resultaten


ID: 130002 | Landschappelijk element

Houtkant van zwarte els langs Merensloop

Akkerstraat (Wachtebeke)
Tussen de Akkerstraat en de N49 bevindt zich een weiland met een beekbegeleidende houtkant van Zwarte els.


ID: 34345 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Akkerstraat 7 (Wachtebeke)
Boerenarbeiderswoning in omhaagde tuin met ijzeren toegangshek. Laag dubbelhuisje van twee traveeën onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 34360 | Bouwkundig element

Hoeve

Groenstraat 11 (Wachtebeke)
Boerderijtje achter omhaagde moestuin met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen. Woonhuis van drie traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen onder zadeldak op achtererf.


ID: 131638 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij dorpswoning

Langelede 94 (Wachtebeke)
Twee gekandelaarde linden aangeplant aan de straatzijde van een dorpswoning (mogelijk een vroegere herberg). Onder de bomen kon men vertoeven in de schaduw en genieten van een frisse pint.


ID: 207242 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deerlijkseweg 35 (Waregem)
Dieperin gelegen historische hoeve, ten noordwesten van de samenvloeiing van de Hooi-, Gaver- en Potegembeek. Het boerenhuis, de bergschuur, stalling, wagenhuis en ovenbuur zijn beschermd als monument.


ID: 207861 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Zomerlinde met kruisbeeld

Grote Heerweg (Waregem)
Kruisbeeld uit de jaren 1930, opgehangen aan de lindeboom aan het begin van de erfoprit naar de dieper gelegen hoeve "De Cleurvinck". De lindeboom is vermoedelijk ongeveer 200 jaar oud en wordt ook de "Vanackers linde" genoemd.


ID: 207363 | Bouwkundig element

Christusbeeld

Kalkhoevestraat (Waregem)
In de volksmond zogenaamd "De gekruiste ons Heere", gelegen op de hoek van de huidige Kalkhoevestraat en een voormalig zijtracé.


ID: 207536 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met opgaande esdoorn

Olifantstraat (Waregem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gesitueerd onder een esdoorn aan de erfoprit van hoeve nummer 21. Gebouwd in 1920 ter vervanging van een oudere kapel.


ID: 208444 | Bouwkundig element

Hoeve De Robijn

Roestraat 28, Sint-Jansstraat 46 (Waregem)
Site vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw, doch vandaag met 18de- en/of 19de-eeuws gebouwenbestand. De hoevenaam verwijst naar de 18de-eeuwse plaatsnaam van de weide ten oosten van de hoeve en is toegekend in 1974 door de Heemkundige Kring.


ID: 305882 | Landschappelijk element

Acacia als vredesboom

Sint-Jansstraat (Waregem)
Op 23 november 1919, één jaar na de bevrijding, werd tijdens een herdenkingsceremonie een acacia geplant als vredesboom. Deze werd geplant voor de kerkhofkapel. Tevens werd een arduinen monument geplaatst met de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en de omgekomen burgerlijke slachtoffers. De acacia staat in een verhoogd plantsoen afgezet door een bakstenen muurtje en flankeert de toegang tot het kerkhof.