Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7116 resultaten


ID: 207861 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Zomerlinde met kruisbeeld

Grote Heerweg (Waregem)
Kruisbeeld uit de jaren 1930, opgehangen aan de lindeboom aan het begin van de erfoprit naar de dieper gelegen hoeve "De Cleurvinck". De lindeboom is vermoedelijk ongeveer 200 jaar oud en wordt ook de "Vanackers linde" genoemd.


ID: 207363 | Bouwkundig element

Christusbeeld

Kalkhoevestraat (Waregem)
In de volksmond zogenaamd "De gekruiste ons Heere", gelegen op de hoek van de huidige Kalkhoevestraat en een voormalig zijtracé.


ID: 207536 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met opgaande esdoorn

Olifantstraat (Waregem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gesitueerd onder een esdoorn aan de erfoprit van hoeve nummer 21. Gebouwd in 1920 ter vervanging van een oudere kapel.


ID: 208444 | Bouwkundig element

Hoeve De Robijn

Roestraat 28, Sint-Jansstraat 46 (Waregem)
Site vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw, doch vandaag met 18de- en/of 19de-eeuws gebouwenbestand. De hoevenaam verwijst naar de 18de-eeuwse plaatsnaam van de weide ten oosten van de hoeve en is toegekend in 1974 door de Heemkundige Kring.


ID: 305882 | Landschappelijk element

Acacia als vredesboom

Sint-Jansstraat (Waregem)
Op 23 november 1919, één jaar na de bevrijding, werd tijdens een herdenkingsceremonie een acacia geplant als vredesboom. Deze werd geplant voor de kerkhofkapel. Tevens werd een arduinen monument geplaatst met de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en de omgekomen burgerlijke slachtoffers. De acacia staat in een verhoogd plantsoen afgezet door een bakstenen muurtje en flankeert de toegang tot het kerkhof.


ID: 306183 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Sint-Jansstraat (Waregem)
De toegang tot de hoeve ‘De Robijn’ wordt geflankeerd door twee lindes. Het betreft hier Hollandse lindes (Tilia x europaea) met een stamomtrek van 204 cm. Deze lindes zijn op traditionele wijze als welkomstboom aangeplant.


ID: 207710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Ter Elst

Vijfseweg 21 (Waregem)
Reeds van oudsher locatie van een hoeve, centrum van de heerlijkheid Ter Elst, aan wie het foncier en de latere villa de naam ontlenen. Gebouwd in 1908 (registratie in het kadaster in 1908) voor nijveraar Karel De Zutter uit Eeklo naar ontwerp van de Brugse architect Jos Viérin.


ID: 207742 | Bouwkundig element

Flanders Field American Cemetery

Wortegemseweg (Waregem)
Amerikaanse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd in de jaren 1921-1922 en ingehuldigd in 1937. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een ruitvormig grondplan, met centraal een gedenkkapel waarrond symmetrisch vier perken en vier paden aangelegd zijn. Behalve het toegangspad leiden de drie andere paden naar drie urnen die opgesteld staan in afzonderlijke delen van de tuin. Het ontwerp van de begraafplaats en kapel zijn het werk van Dr. Paul P. Cret uit Philadelphia, Pennsylvania. Landschapsarchitect van dienst was J. Greber, Parijs. Andere architecturale elementen zijn van de hand van A. Bottiau, Parijs.


ID: 134403 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteeltje Thenaers

Wellen (Wellen)
Verwaarloosd parkje met enkele beeldbepalende bomen, bij een huis van 1877.


ID: 32476 | Bouwkundig element

U-vormige hoeve

Bloemenstraat 49 (Wellen)
Woonhuis, eertijds in vakwerk, nu in baksteenbouw, daterend uit einde van de 19de, begin 20ste eeuw.