7143 resultaten
ID: 131463 | Landschappelijk element
Lindendreef (Vorselaar)
Deze zomerlindedreef werd aangeplant ter verbinding van het kasteel de Borrekens met de kerk en de pastorie in het centrum van Vorselaar. Door deze verbinding illustreert de dreef de historische relatie tussen de kerkelijke en wereldlijke macht. Tevens is de dreef één van de vormgevende elementen van het dorpscentrum.
ID: 47576 | Bouwkundig element
Sassenhout 81 (Vorselaar)
Langgestrekte hoeve van circa 1800, ingeplant op omhaagd terrein met boomgaard ten noorden.
ID: 300075 | Landschappelijk element
Akkerstraat, Astridlaan, Bergakker, Bergstraat, Konijnenbergpad, Renier Sniederspad (Vosselaar)
De Konijnenberg, een sikkelvormige duin, vormt het enige relict van het stuifduinencomplex in de omgeving van Beerse-Vosselaar. Op de duinrug zijn nog enkele laatmiddeleeuwse hakhoutstoven bewaard gebleven.
ID: 12381 | Bouwkundig element
Berkenmei 34-38 (Vosselaar)
Hoeve met losstaande bestanddelen op een met oude beukenhaag omheind terrein, opklimmend tot de tweede helft 19de eeuw.
ID: 12389 | Bouwkundig element
De Breem 1 (Vosselaar)
Hoeve met woonstalhuis in kern opklimmend tot 1778, en vervallen bakhuis met stallingen, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de of eerste kwart van de 20ste eeuw.
ID: 12395 | Bouwkundig element
Hoeven 2 (Vosselaar)
Woonstalhuis van acht traveeën met karrenhuis en stallen, met beukenhaag omheinde eigendom te dateren circa 1821.
ID: 12397 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hofeinde 136 (Vosselaar)
De voormalige pastorie Het Hof, met omwald domein en aansluitend parkbos, is een site met een oude geschiedenis.
ID: 88406 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Belselestraat 2, Bulk 10 (Waasmunster)
Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois, en is eveneens van een zeldzaam geworden en heel representatief type landhuis dat door welstellende burgers en grootgrondbezitters sinds eind 18de-begin 19de eeuw als buitenplaats werd gebouwd. Het kasteeldomein werd onder Jean-Baptiste Vermeulen gefaseerd uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 131177 | Landschappelijk element
Belselestraat 2 (Waasmunster)
De solitaire bruine beuk bevindt zich op het kasteeldomein Ortegat, op de hoek van de Belselestraat en de Hoogstraat ten noorden van het centrum van Waasmunster. De boom maakte deel uit van de site van de abdij Roosenberg, die in 1797 werd afgebroken. Het kasteeldomein waar hij toe behoort dateert van circa 1814.
ID: 88421 | Bouwkundig element
Donkerputstraat 25 (Waasmunster)
Achterin gelegen bakstenen boerenhuis met zuidoostelijk georiënteerde erfgevel, opklimmend tot de 18de eeuw. De droge gracht aan de zuidelijke en zuidoostelijke erfzijde is mogelijke rest van de vroegere omgrachting. Groengeschilderd ijzeren toegangshek tussen haagbeukhaag. Boomgaard op noordoostelijk erfdeel.