Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64098 resultaten


ID: 81283 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Helkijnstraat 46 (Zwevegem)
Burgerwoning van circa 1930. Enkelhuis met parement van gediversifieerde baksteen op plint van arduin en aflijnende gecementeerde en geschilderde fries.


ID: 81284 | Bouwkundig element

Burgerhuis anno 1929

Helkijnstraat 50-52 (Zwevegem)
Imposante burgerwoning gedateerd anno 1929 door natuurstenen cartouches in borstwering van bovenvensters. Dubbelhuis onder geknikt pannen zadeldak doorbroken door twee dakkapellen met parement van gediversifieerde baksteen op plint van bossage en bewaard schrijnwerk. Natuurstenen borstwering met cartouches met hoornblazende engelenfiguurtjes. Uitgewerkte houten rondboogdeur in geprofileerde omlijsting.


ID: 81285 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Helkijnstraat 57 (Zwevegem)
Burgerhuis van circa 1900. Dubbelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel met hoeklisenen verbonden door fries en druiplijstje en getoogde muuropeningen.


ID: 81278 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis De Beiaard

Helkijnstraat 7 (Zwevegem)
Voormalig winkel-woonhuis van 1906, gevelsteen met onder meer klokken. Bakstenen parement op geblokte arduinen plint. Rechtertravee oplopend in puntgevel; op de begane grond korfbogige winkelpui. Rechthoekige vensters met natuurstenen tussenstijlen. Beschilderde linkerzijgevel met portaal. Lagere poortdoorgang, rechts.


ID: 81286 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Helkijnstraat 70-72 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen uit de jaren 1920 in parement van gediversifieerde baksteen.


ID: 81279 | Bouwkundig element

Herberg In de Handboog en dorpswoning

Helkijnstraat 8-10 (Zwevegem)
Voormalige herberg in eenvoudige baksteenbouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Typerende aflijnende fries met uitgelengd dropmotief. Getoogde muuropeningen. Linkerzijpuntgevel met behouden schrijnwerk zie rolluikkast. Aanpalende dorpswoning met gelijkaardige kenmerken.


ID: 81288 | Bouwkundig element

Villa

Helkijnstraat 81 (Zwevegem)
Villa uit de jaren 1930, aanknopend bij de cottage-architectuur. Onregelmatig grondplan en gecementeerde en beschilderde puntgevel. L-vormig hoofdvolume met in de oksel vierkant volume met portaal in rode baksteenbouw op plint van arduin. Gebruik van donkere baksteen voor onder meer muurbanden en borstwering. Puntgevel gemarkeerd door driezijdige erker op arduinen console. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk onder meer schuiframen. Onderdorpels van geglazuurde tegels. Geprofileerd portaal.


ID: 81289 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Helkijnstraat 85 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Enkelhuis met decoratief uitgewerkte bakstenen lijstgevel en het gebruik van gele sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen. Verticale gevelaccentuering door de hoeklisenen. Getoogde muuropeningen in geriemde bakstenen omlijsting; bakstenen borstwering


ID: 81071 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hellekenlos 8 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. De hoeve is nog deels omwald, restanten zijn bewaard ten zuiden en westen. De site is al aangeven in 1770-1778. Nu hoeve met zuidwestelijke erfoprit via vernieuwde bakstenen brug, ten noordwesten het woonhuis, ten oosten en ten zuiden gerenoveerde stalvleugels.


ID: 81145 | Bouwkundig element

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Eerste vermelding hoeve (Het Goed te Erembodegem) in 1304. De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid. De hoevegebouwen worden tijdens de negenjarige oorlog in 1692 in brand gestoken en verwoest, kort na de brand heropgebouwd. De huidige configuratie is herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), enkel de aangegeven omwalling is nu grotendeels verdwenen. Huidig gebouwenbestand (zonder omwalling) eveneens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), het kadaster geeft aan dat het woonhuis in 1865 achteraan uitgebreid wordt met een klein volume. Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.