Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64098 resultaten


ID: 80934 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis en hoeve 't Lang Water met tuin

Kortrijkstraat 173-175 (Zwevegem)
Het primitief kadasterplan circa 1835 toont een omwalde site met vier verspreide volumes. In 1941 worden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwbouw en wordt een deel van de omwalling gedempt. Bakstenen bestanddelen, boerenwoning, kleine stalgevel, koetshuis met geïncorporeerde paardenstallen gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten zuidoosten landhuis opgetrokken in 1950-1951 naar ontwerp van de Franse architect Pierre Barbe, in klassieke Franse bouwstijl met; U-vormige plattegrond. Tuinaanleg naar ontwerp van Emile Prévosteau.


ID: 80935 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis uit het interbellum

Kortrijkstraat 178 (Zwevegem)
Interbellumwoning met typerende lijstgevel van gediversifieerde baksteen. Decoratief uitgewerkt parement door de metselverbanden zie panelenfries met overhoekse verbanden en de muurdammen.


ID: 80922 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijkstraat 28 (Zwevegem)
19de-eeuwse dubbelwoning met eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevel. Gevelritmering door licht getoogde muuropeningen onder strek met centraal blind venster.


ID: 81380 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijkstraat 35 (Zwevegem)
Eenvoudig burgerhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Enkelhuis met bakstenen lijstgevel, getypeerd door inspringende deurtravee. Gebruik van arduin voor plint, in muurbanden doorgetrokken onderdorpels en sluit- en aanzetstenen van de getoogde muuropeningen. Lagere poorttravee links; poort onder ijzeren I-balk.


ID: 80923 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijkstraat 39 (Zwevegem)
Interbellumburgerhuis gekenmerkt door het uitgewerkte gevelparement. Enkelhuis met lijstgevel van rode baksteen verlevendigd door het gebruik van metselverbanden.


ID: 80918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bekaerts Kasteel met tuin

Kortrijkstraat 4 (Zwevegem)
Imposant neoclassicistisch landhuis, in de dorpskern van Zwevegem. Al in de late 18de eeuw werd op het perceel een volume afgebeeld. Volgens de kadastrale gegevens wordt het volume uitgebreid in 1858 en 1864 en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. In 1864 worden tevens drie bijgebouwen opgetrokken. In 1882 wordt de oostzijde van de woning uitgebreid en in 1896 aangepast. In 1930 worden nog enkele verbouwingen uitgevoerd aan de bijgebouwen en wordt een nieuwe aanhorigheid opgetrokken in het westen. Aan de straat afgezet door ijzeren hek op bakstenen muurtje. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder geknikt leien schilddak; hoeken van de nok bekroond met vazen. Drie boogvormige dakvensters met voluten. Twee lagere vleugels van één bouwlaag afgelijnd door balusterborstwering. Omringende tuin, ommuurd ten oosten. Ten westen twee bakstenen nutsgebouwen, voormalige paardenstallen en garage.


ID: 80924 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijkstraat 47 (Zwevegem)
Burgerhuis vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis met parement van gele baksteen, horizontaal benadrukt door de arduinen plint en de doorgetrokken onderdorpels van de getoogde vensters.


ID: 80925 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijkstraat 62, 62A (Zwevegem)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eclectisch gevelparement opgetrokken in gele baksteen en verlevendigd door het gebruik van oranje sierbaksteen voor onder meer muurbanden en ontlastingsbogen. Brede venstertravee oplopend in versneden puntgevel met overhoekse fiaal. Rechts, dieper in gelegen poorttravee van rode baksteen.


ID: 80926 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijkstraat 64 (Zwevegem)
Eenvoudig burgerhuis van circa 1900. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel afgelijnd door decoratieve fries. Typerende hoekbanden. Getoogde muuropeningen in pseudo geblokte omlijstingen met sluitsteen en borstwering.


ID: 80927 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Kortrijkstraat 73 (Zwevegem)
Winkel-woonhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel benadrukt door verticaliserende hoeklisenen op de bovenverdieping. Korfbogige muuropeningen met arduinen aanzet- en sluitstenen.