Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 88075 | Bouwkundig element

Hoeve

Vliegweg 24 (Oostkamp)
Hoeve daterend van circa 1800, bestaande uit een loodrecht op de straat geplaatst boerenhuis en een ten zuiden gelegen schuur/stalvolume dat langs de straat staat. Erftoegang via ijzeren hekken tussen twee vrij imposante, witgeschilderde, bakstenen pijlers met een zwart gepekte plint en met piramidale bekroningen.


ID: 88327 | Bouwkundig element

Hoeve

Vrijlatenstraat 35 (Oostkamp)
In oorsprong begin 19de-eeuwse hoeve die in de jaren 1920 grondig is verbouwd. Erf, afgesloten door een roodgeschilderde dubbele buishekkenpoort tussen witgeschilderde, betonnen pijlers. Boerenhuis van drie traveeën met geïncorporeerde stal van vier traveeën. Uiterst links hangt tegen het staldeel een houten heiligenkastje. Schuur met hoge metalen schuifpoort en twee kleinere poorten onder metalen leggers onder een groengeschilderd houten laadluik.


ID: 88076 | Bouwkundig element

Hoeve Joyeuse Pensée

Warandestraat 1 (Oostkamp)
Historische site teruggaand tot de 14de eeuw; huidige bebouwing vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. De hoeve bestaat uit losse bestanddelen gesitueerd rondom een nu deels met gras begroeid, vrij gesloten erf. Heden witgeschilderde, bakstenen constructies op een gepekte plint en afgedekt door pannen zadeldaken. Het 17de-eeuws poortgebouw is een diephuis aan de voorzijde afgewerkt met een verankerde trapgevel.


ID: 88328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolensite van Wanzeele en omgeving

Watermolenstraat 2 (Oostkamp)
Site van de voormalige watermolen, bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schoorsteen en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren. Het molengebouw is gebouwd in de loop van de 19de eeuw in zeker twee fases. Onder het met platte pannen bedekte zadeldak bevinden zich de stallingen, de voormalige melkerijruimte, de maalderij en de voormalige stook- en stoommachineruimte. Het turbinehuisje dateert van 1925. De molenaarswoning is opgebouwd uit twee parallel gelegen diephuizen. Beek met sterk meanderend verloop en bomenrij. Onverharde voetweg ten oosten van de beekvallei.


ID: 88078 | Bouwkundig element

Nieuwhof of Buijthuijs

Waterstraat 29-31 (Oostkamp)
Hofstede, opklimmend tot de 18de eeuw. Voormalig buitengoed heden opgesplitst in twee hoeves. Bijhorende boomgaard met ommuring. Nummer 29. Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een verharde oprit en gelegen bij een met gras begroeid erf. Schuur en stal dwars op het boerenhuis. Nummer 31. Monumentaal landgebouw vermoedelijk voorheen gebruikt als stoomkorenmolen.


ID: 88079 | Bouwkundig element

Hoeve De Groene Wal

Waterstraat 32 (Oostkamp)
Hoeve, mogelijk teruggaand tot de 18de eeuw, waarbij de huidige configuratie reeds aanwezig is in 1810. In 1883 registreert het kadaster de vergroting van de hoeve; het woonhuis en het grote landgebouw worden uitgebreid, het kleine landgebouw wordt afgebroken en men bouwt een bakhuis.


ID: 88080 | Bouwkundig element

Hoeve Berckendycke

Waterstraat 36 (Oostkamp)
Langgestrekte hoeve met schuur en bakhuis, daterend van eind 18de of begin 19de eeuw. Witgeschilderd woongedeelte van zeven traveeën op een zwart gepekte plint. Stalgedeelte van vijf traveeën met gedichte openingen. Schuur met centrale doorrit evenwijdig met de weg.


ID: 88083 | Bouwkundig element

Vaarthuis

Westdijk 17 (Oostkamp)
Kleine hoeve gelegen op de kromming van de Westdijk ter hoogte van de monding van de Rivierbeek in het kanaal Gent-Brugge. Bestaande uit een aan de straat gelegen woonhuis, met een lagere annex, een bakhuis aan de kant van het water en een schuur/stal rechtover het woonhuis. Waardevol bakhuis met verhoogde schoorsteen en pannen zadeldak.


ID: 88084 | Bouwkundig element

Hoeve De Coupure

Westdijk 18 (Oostkamp)
Kleine, 19de-eeuwse hoeve bestaande uit enkele losse bestanddelen op een met gras begroeid erf met kleine boomgaard. Bakstenen gebouwen onder pannen schild- en zadeldaken. De oorspronkelijke erftoegang ligt aan de kasteeldreef tussen vrij hoge bakstenen hekpijlers die een beukenhaag flankeren. Het classicistisch getinte boerenhuis is als enige gebouw gesitueerd aan de oostkant van het Zuidervaartje. Tot op heden behoort het hoevetje tot de eigendommen van de familie d'Ursel en het kasteel Gruuthuse.


ID: 88086 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Laere

Westdijk 20-21 (Oostkamp)
Deze hoeve is ontstaan uit de op verschillende kaarten aangeduide historische hoeve Ter Laere, die in 1897 opgedeeld wordt in twee woongelegenheden met name de huidige nummers 20 en 21. Hun geschiedenis loopt dus parallel tot het einde van de 19de eeuw.