1161 resultaten
ID: 86711 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 99, Plantinstraat 2 (Tielt)
Villa in cottagestijl met invloed van de Anglo-Normandische bouwstijl, gebouwd in 1906 met aanpalende gekende drukkerij-uitgeverij "Lannoo". Villa getypeerd door onder meer asymmetrische plattegrond en volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen van onder meer (doorgetrokken) erkers. Speels dakenspel. Sierlijke schoorstenen. Kleurrijk materiaalgebruik van zwarte, gele en rode baksteen en natuursteen in onderbouw met overkragende puntgevelvelden voorzien van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen met glas in lood of kleine roedeverdeling. Aangelegd tuintje waarin opgestelde sculpturen. Nieuwe bakstenen ommuring oorspronkelijk voorzien van hoge bakstenen toegangspijlers en omlopend geajoureerd ijzeren hek. Aan oostzijde, achteruitspringende vleugel van de drukkerij-uitgeverij die zich uitstrekt langsheen de Plantinstraat. Aan noord- en noordwestzijde, bedrijfsterrein met recentere gebouwen als uitbreiding van het complex.
ID: 127446 | Bouwkundig element
Ballenstraat, Corduwaniersstraat, Drongenhof, Geldmunt, Haringsteeg, Hertogstraat, Kaatsspelplein, Kalversteeg, Karmelietenstraat, Kleine Vismarkt, Kraanlei, Lange Steenstraat, Oudburg, Plotersgracht, Rodekoningstraat, Sint-Veerleplein, Sluizeken, Sluizekenkaai, Sluizekenstraat, Trommelstraat, Vrouwebroersstraat, Zeugsteeg, Zuivelbrugstraat, Zwaanstraat (Gent)
Het Patershol is een klein maar dichtbebouwd stadsgebied in de schaduw van het Gravensteen. De wijk wordt gekenmerkt door enkele grote, religieuze ensembles, luxueuze herenhuizen en voornamelijk veel middeleeuwse stadswoningen.
ID: 134151 | Landschappelijk element
Diegemstraat 37, 41 (Zaventem)
Villa in neoclassicistische stijl gebouwd in 1896 als directeurswoning in opdracht van de industrieel Hermann Quitmann, eigenaar van de 'Tannerie & Maroquinerie Belges', omgeven door ruim park deels aangelegd in landschappelijke stijl van circa 3 hectare na samenvoeging van drie afzonderlijke eigendommen. Op een aanpalend perceel aan noordwestelijke zijde werd door één van Quitamanns bedienden een bescheiden villa opgetrokken. Beide eigendommen kwamen in 1933 in bezit van de industrieel Herman Feldheim.
ID: 134204 | Landschappelijk element
Spikkaertstraat 44 (Landen)
Molenaarswoning en molencomplex omgebouwd tot herenhuis tussen 1880 en 1916 omgeven door tuin met overblijfsels van een oude sierbeplanting (bruine beuken, reuzenlevensboom).
ID: 205980 | Bouwkundig element
Leopoldlaan (Middelkerke)
De oorspronkelijke duinpaviljoentjes zijn alle opgericht in het begin van de 20ste eeuw. Heropgebouwd in 1966 na oorlogsschade. De paviljoentjes zijn allen opgericht op de toppen van duinmassieven die in de loop der tijd voorzien zijn van aangepaste beplanting en slingerende, verharde paden met bekleding.
ID: 300758 | Landschappelijk element
Oaselaan 27 (Bierbeek)
Landschappelijke tuin van 2 hectare rond watermolen en molenvijver, aangelegd in 1920; hoogstammige beplanting gegroepeerd rond vijver met eilandje en betonnen boogbrug.
ID: 301278 | Landschappelijk geheel
Buizenbergstraat, Kapitteldreef, Latemstraat, Nelemeersstraat, Reinaertdreef (Sint-Martens-Latem)
Het gebied gevormd door het Golfterrein, de Buizenberg en het Warandebos te Sint-Martens-Latem is de omvangrijkste en belangrijkste geomorfologische boreale stuifzandformatie van het Scheldebekken.
ID: 302528 | Bouwkundig element
Goedendagstraat 43-61 (Turnhout)
Brutalistisch ensemble van tien bejaardenwoningen en een clubhuis ontworpen door Carli Vanhout in samenwerking met Paul Schellekens.
ID: 304295 | Bouwkundig element
Lange Elzenstraat 99-101, Oudekerkstraat 76-96 (Antwerpen)
Geheel van twaalf burgerhuizen en een winkelpand in eclectische stijl, gelegen op de hoek van de Oudekerkstraat en de Lange Elzenstraat. Volgens de bouwaanvragen uit 1899 en 1903, werd het vastgoedproject in twee fasen opgetrokken in opdracht van grondeigenaar Charles Vanderlinden. De aannemer Petrus Franciscus Huygels-Van Humbeeck voerde zeker de eerste bouwfase uit, en wellicht ook de tweede.
ID: 304368 | Bouwkundig element
Verdussenstraat 24-26, 50-56 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk negentien burgerhuizen in neoclassicistische stijl, op één na voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Eduard Bernaerts, waarvan er slechts zes gaaf bewaard zijn. De panden kwamen tussen 1885 en 1886 in vier fasen tot stand.