Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 213631 | Bouwkundig element

Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats

Zonnebeekseweg (Ieper)
Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper is een ereperk terug te vinden waar 23 Ieperlingen onder een gelijkaardig wit grafzerk begraven liggen.


ID: 213338 | Bouwkundig element

Zuidschote Churchyard

Zuidschote-Dorp (Ieper)
Britse militaire ereperk met doden uit de Tweede Wereldoorlog, evenals vijf Franse graven uit de Eerste Wereldoorlog, ten noorden van de kerk van Zuidschote.


ID: 213632 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Zuidschote-Dorp (Ieper)
Gedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Zuidschote, omgekomen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, onthuld op 22 september 1927.


ID: 44057 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus

Zuidschote-Dorp 17A (Ieper)
Georiënteerd bedehuis, centraal in de straatbocht gelegen, midden een omhaagd kerkhof - onder meer Engelse graven van Commonwealth 1939-1945 - met linden aan zuidkant; omlopend geasfalteerd kerkpad.


ID: 201174 | Bouwkundig element

Gedenksite Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Hill 60 is één van de felst bevochten plaatsen in de ‘Ypres Salient’, een plaats die tijdens de Eerste Wereldoorlog maar liefst zeven keer van bezetter wisselde. De talloze gevechten, gasaanvallen en het dodelijke kat en muisspel in de ondergrond kostte het leven aan honderden Duitsers, Fransen en Britten, waarvan enkele tientallen hier wellicht nog steeds ergens begraven liggen. De site groeide uit tot een belangrijke gedenksite en heeft een hoge landschappelijke waarde, daar het gaat om een authentiek stuk oorlogslandschap, met talrijke obusputten, mijnkraters, (restanten van) bunkers en schuilplaatsen, loopgravenstructuren, enzovoort waarop ook enkele gedenktekens werden geplaatst.


ID: 308429 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor twee Franse verzetsstrijders

Zwarteleenstraat (Ieper)
Klein gedenkteken voor twee Franse verzetsstrijders en hun bijdrage aan verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 308430 | Bouwkundig element

Duits-Australische bunker

Zwarteleenstraat (Ieper)
Tweeledige betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, bestaande uit een rechthoekige constructie van Duitse makelij, waarop een tweede constructie is opgetrokken door Australische eenheden.


ID: 51225 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


ID: 217022 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Nieuwstraat 13 (Izegem)
Duitse betonnen post uit de Eerste Wereldoorlog. Deze constructie deed wellicht dienst als schuilplaats voor Duitse officieren.


ID: 51645 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Nieuw Kerkhof

Roeselaarsestraat (Izegem)
Gemeentelijke begraafplaats, zogenaamd "Nieuw kerkhof" aangelegd in 1806 na de uitvaardiging van het decreet van Napoleon (1804), gebaseerd op het edict van Jozef II (1784). De begraafplaats wordt twee maal vergroot: in 1889 in noordelijke richting en in 1944 naar het westen toe.