Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 208685 | Bouwkundig element

Kerkhof en Maria-ommegang

Ommegangstraat (Koekelare)
Gelegen rondom de parochiekerk van gehucht "De Mokker" toegewijd aan de pastoor van Ars. Kerkhof met graven vanaf de jaren 1920. Ommegang van zeven kapelletjes ter ere van de zeven smarten van Onze-Lieve-Vrouw, bas-reliëfs in terra cotta van 1951 door de kunstenaar Jozef Decrock (Diksmuide).


ID: 208898 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries met kerkhof

Sint Andriesstraat (Koekelare)
Oostelijk georiënteerde kerk heropgebouwd in 1910-1911 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette en geïnspireerd op de 13de-eeuwse vroeggotische kerk. De kerk is gelegen in een omringend kerkhof.


ID: 208899 | Bouwkundig element

Kerkhof rond de Sint-Andrieskerk

Sint Andriesstraat (Koekelare)
Rechthoekige plattegrond, afgezoomd door een haag van haagbeuk. Toegankelijk aan de noordoost- en de westzijde. Westelijke hoofdingang afgezoomd door een haag van haagbeuk waarin een afzonderlijke toegang voor de calvarieberg.


ID: 135171 | Landschappelijk geheel

Noordduinen en omgeving abdij Ten Duinen

Koksijde (Koksijde)
Dit gebied omvat het duinencomplex van de Noordduinen met de abdijsite Ten Duinen en bijhorende windmolen. In deze duinen wisselen stuifduinen en gefixeerde duinen elkaar af. Aan de zuidrand zijn de duingronden geëgaliseerd en in kleine smalle percelen verdeeld als duinakkertjes. Momenteel liggen de voormalige akkerlanden onder weiland maar de oorspronkelijke perceelsrandbegroeiing en de smalle perceelsvormen zijn vrij goed bewaard gebleven. De weinige bebouwing bestaat uit voormalige, vaak verbouwde visserswoningen en de militaire gebouwen van de luchtmachtbasis van Koksijde. In de rand van het gebied bevindt zich ook een militaire begraafplaats met hoofdzakelijk slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213340 | Bouwkundig element

Ereperken en graven Eerste en Tweede Wereldoorlog

André Geryllaan (Koksijde)
Op de gemeentelijke begraafplaats van Oostduinkerke bevindt zich onder meer een Brits militair ereperk voor doden uit de Tweede Wereldoorlog ("Oostduinkerke Communal Cemetery"). Een andere ereperk herinnert aan de Belgische militairen en oud-strijders van beide wereldoorlogen, met centraal een gedenksteen. Daarnaast is er een afzonderlijk ereperk voor omgekomen verzetslieden uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen de burgerlijke graven ten slotte zijn nog graven in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.


ID: 307695 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Oostduinkerke

André Geryllaan (Koksijde)
De begraafplaats werd op 1 januari 1957 in gebruik genomen. De grosso modo oost-west georiënteerde rechthoekige begraafplaats is voorzien van een van oost naar west lopend hoofdpad en de haaks er op aansluitende zijpaden delen de begraafplaats op in rechthoekige percelen. In de noordoostelijke hoek werden een Brits en Belgisch militair perceel ingericht. In de zuidoostelijke hoek werden de graven met eeuwigdurende concessie samengebracht van het geruimde kerkhof, waaronder Florizoone en Artan.


ID: 16545 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus met kerkhof

Dorpsplaats (Koksijde)
Kerk met omringend, omhaagd kerkhof, aan Dorpsplaats afgezet met een 20ste-eeuws bakstenen muurtje. Roepsteen rechts van portaal. Na een brand in 1873, werd in 1875 een neogotisch bedehuis naar ontwerp van architect A. Brinck gebouwd, ten oosten van bewaarde toren. Herstellingen na verwoesting tijdens Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Georges Hendrickx. Verankerd gebouw van gele baksteen; leien bedakingen.


ID: 213339 | Bouwkundig element

Frans militair ereperk en graf Perroquin

Kerkstraat (Koksijde)
Op het kerkhof van Koksijde is een Frans militair ereperk terug te vinden, evenals het graf van een Franse 'Fuselier Marin' tussen de burgerlijke graven.


ID: 16288 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Kerkstraat 30A (Koksijde)
Neogotische kruiskerk van 1845-1848 ter vervanging van een rond 1700-1705 gebouwde kerk, welke reeds de in 1216 door de Sint-Walburga van Veurne opgerichte Simoenskapel verving. Omringend kerkhof met gietijzeren calvarie en Frans militair ereperk.


ID: 201188 | Bouwkundig element

Coxyde Military Cemetery

Robert Vandammestraat (Koksijde)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar een ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De toegang tot de begraafplaats wordt geflankeerd door twee pijlers uit witte natuursteen, bekroond met een urne. Er zijn twee schuilhuisje, een 'Stone of Remembrance' centraal vooraan en een 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan. De witte graven liggen verspreid over zes perken.