Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 35970 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ganzendries

Brugdreef, Wellingstraat 5-7 (Destelbergen)
Oorspronkelijk een buitenplaats met min of meer vierkante omgrachting. Rechthoekig bakstenen kasteel met neoclassicistische inslag. Jaartallen 1714-1900 op een gevelsteen boven de torendeur. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder afgeknot schilddak. Koetshuis met rondboogvormige doorgangen naar de achterliggende deels ommuurde vroegere moestuin. Ten noorden bakstenen hondenhok onder zadeldak en hondenren. Vroegere personeelswoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, uit eind 19de eeuw. Sterk ingeperkt kasteelpark in landschappelijke stijl met waterpartijen in U-vorm en dubbele toegangsdreef.


ID: 35929 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Stijlvoorde

Rendekensstraat 21 (Destelbergen)
Ten noordoosten van de hoevegebouwen bevindt zich een nagenoeg rechthoekig door brede walgrachten afgebakend terrein (thans met recente villabouw), mogelijk de oorspronkelijke site van het hof.


ID: 35950 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Steenvoordestraat 36 (Destelbergen)
Voormalige gemeenteschool met ommuurd vroeger schoolplein. Rechthoekig schoolgebouw van één verdieping en vijf traveeën heden met plat dak, gebouwd circa 1877.


ID: 35736 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vissersstraat 4 (Destelbergen)
Kleine hoeve met losse bestanddelen ingeplant parallel aan de straat achter een haag met ijzeren toegangshek. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Eenvoudige bakstenen bedrijfsgebouwen met pannen zadeldak.


ID: 21507 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Baanwinning

Grendelbaan 32 (Diepenbeek)
Belangrijke gesloten hoeve, gelegen aan de kruising van de Grendelbaan met de recente Verbindingslaan. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauw gekalkte lemen vullingen op een gepikte plint met bakstenen stoel, gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm.


ID: 21574 | Bouwkundig element

Hoeve

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. De twee gebouwen zijn gelegen aan een rechthoekig erf, dat met een muurtje aan de noordzijde van de straat is afgesloten.


ID: 21577 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Oude Baan 56 (Diepenbeek)
Semi-gesloten hoeve, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gebouwen gegroepeerd rondom een gebetonneerd, rechthoekig erf, dat door een recente omheiningsmuur van de straat is afgesloten.


ID: 41695 | Bouwkundig element

Proosdij met ommuurde tuin

Cleynaertsstraat 16 (Diest)
Voormalige proosdij van het kapittel der collegiale Sint-Sulpitiuskerk. Achteraan in de grote ommuurde tuin, dubbelhuis met twee verdiepingen en schilddak uit de 19de eeuw.


ID: 200066 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijgebouwen en tuin

Demerstraat 30 (Diest)
Herenhuis van twee bouwlagen en acht traveeën, met een minstens tot de 18de eeuw opklimmende kern. Laat 19de-eeuwse koetshuis en vormelijk identieke houtopslagplaats.


ID: 134471 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Warandepark

Graanmarkt, Sint-Janstraat 2, 2A (Diest)
De Warande is een heuvel van Diestiaans ijzerzandsteen in het midden van de stad, met een donjon­ motte en sporen van een 14de-eeuwse burcht. Het park werd aangelegd in landschappelijke stijl circa 1880 met als middelpunt de donjonmotte als lindenprieel. In het park bevinden zich archeologische resten, een omheiningsmuur, drossaardswoning met portierswoning en een neoclassicistisch herenhuis (1847-1848) omgevormd tot monumentale toegangspoort.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.