1199 resultaten
ID: 306786 | Bouwkundig element
Acht-Meistraat 35-37 (Leuven)
Dit geheel van twee gespiegelde woningen werd kadastraal geregistreerd in 1914. Deze woningen werden opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.
ID: 307133 | Bouwkundig element
Acht-Meistraat 39 (Leuven)
Deze bediendewoning werd kadastraal geregistreerd in 1913 en wordt gekenmerkt door een sobere eclectische vormgeving. Deze woning werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.
ID: 307134 | Bouwkundig element
Acht-Meistraat 41 (Leuven)
Deze dubbelwoning werd kadastraal geregistreerd in 1913 en wordt gekenmerkt door een sobere eclectische vormgeving. De woning is voorzien van een voortuin van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje met oorspronkelijk hekwerk. Deze woning werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.
ID: 125346 | Bouwkundig element
Adolphe Bastinstraat 1-38, Kapucijnenvoer 116-120 (Leuven)
Arbeiderswijk met woonblok en zogenaamd verbeterd beluik tussen 1930 en 1933 naar ontwerp van de Gebroeders Jotthier opgetrokken door de Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen van Leuven. De in totaal 58 woningen werden gebouwd in het kader van krotopruiming.
ID: 42513 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Andreas Vesaliusstraat 2, Kardinaal Mercierplein 2, Tiensestraat 98, 102, 112-124 (Leuven)
Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en het Seminarie Leo XIII - opgetrokken eindjaren 19de, beginjaren 20ste eeuw, afgesloten door hekken en omheiningsmuren. Tuinen en binnenplaatsen met waardevolle verharding, schuilplaats afgedekt met belvedère terrasje, restant van een Mariagrot, standbeeld en sculptuur, solitaire bomen, bomenrij, klimplant en muurvegetatie.
ID: 307109 | Bouwkundig element
Armand Meyswijk 16-38 (Leuven)
De reeks woningen in de Armand Meyswijk is een groepsbebouwing van elf arbeiderswoningen met uiterst links een vermoedelijke kaderwoning. Het ensemble werd rond 1914 opgetrokken op de fundamenten van de site van de voormalige chemische fabriek Kennis-Van Mechelen. Op het moment dat in het kadaster een rij woningen wordt ingetekend, is de fabriekssite na jaren van inkrimping door afbraak in eigendom van hovenier Evarist Mommens uit Wilsele en herbergier Leo Duchesne-Geeraerts. Voor de gelijktijdig opgetrokken woningen werden mogelijk de bestaande structuren van de fabriek hergebruikt. Het ensemble van twaalf woningen vertoont onderling sterke verschillen in perceelgrootte, en bijgevolg ook in de breedte van de woningen. Bouwsporen in het baksteenmetselwerk van de voor- en achtergevels leunen aan bij de hypothese van de hergebruikte fabrieksstructuren in 1914.
ID: 73486 | Bouwkundig element
Bankstraat 77 (Leuven)
In 1924 naar de plannen van de architecten L. Spéder en J. Vanderveken opgetrokken conciërgewoning en restaurant bij het door pelgrims druk bezochte Mariapark van de paters kapucijnen, in een architectuur die overeenkomsten vertoont met de door dezelfde architecten gebouwde Voorzorgwijk.
ID: 306263 | Bouwkundig element
Baron Descampslaan 41 (Leuven)
De villa werd volgens onderzoek van E. Willekens opgericht in 1935 in opdracht van de Remyfabrieken. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek. Remy bouwde voor de werknemers woningen in een typologie passend voor hun functie binnen het bedrijf. Het type van het vrijstaande woonhuis of de villa voorzag in de meest burgerlijke woning voor de bedienden van het bedrijf.
ID: 307112 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Borstelsstraat 140, Heuvelhof 1 (Leuven)
Het domein Heuvelhof bestaat uit een eclectisch kasteel in een landschapspark. Het kasteelgebouw heeft een neoclassicistische kern uit 1842-1846, gebouwd in opdracht van rentenier Joseph van der Beken Pasteel. Een ijskelder, een hovenierswoning (1872) en een tuinpaviljoen (1902), situeren zich eveneens in dit park.
ID: 201348 | Bouwkundig element
Celestijnenlaan 101 (Leuven)
In 1954 werd de toelating verleend tot het bouwen van het Sint-Janshuis. Dit studentenhuis met kapel en woning voor de directie werd opgetrokken naar het ontwerp van de architect Roger Bastin in opdracht van professor Morren, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Het opvallende modernistische gebouw bevindt zich in het Arenbergpark, ten noordwesten van het Arenbergkasteel en gevat in het groene parkgebied tussen de Celestijnenlaan en de platanendreef die in het verlengde van het kasteel ligt.