Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 19754 | Bouwkundig element

Parochiekerk van de Heilige Kerst of Sint-Salvator

Sleepstraat (Gent)
In 1550 opbouw van een nieuwe kerk in laatgotische stijl onder meer met subsidies van Keizer Karel. In 1810-1812 werd een nieuwe voorgevel in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect P.J. de Broe voor de laatgotische kerk, die naar men vermoed onafgewerkt gebleven was, gebouwd.


ID: 88928 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus

Smidsestraat 130 (Gent)
De Sint-Pauluskerk vormt het centrum van de nieuwe Sint-Paulusparochie, opgericht in 1902. De kerk is gebouwd in 1930 naar ontwerp van architect Valcke in de voor die periode ongebruikelijke neoromaanse stijl. De kerk is van het basilicale type en telt drie beuken met evenveel apsiden en een slechts beperkt uitspringend transept. Achteraan in de kerk zijn er twee kleine halfronde kapellen: de grafkapel en de doopkapel. Tussen de toren en de grafkapel geeft een spiltrap toegang tot het doksaal, de toren en de zolder. Aansluitend aan de rechterkant van de kerk bevindt zich de sacristie. Het interieur bestaat uit een mengvorm van neoromaanse stijl, Byzantijnse stijl, art deco en symbolisme en kwam volledig tot stand in de periode 1930-1936. De glasramen werden allen geleverd door het gerenommeerde atelier Ganton-Defoin.


ID: 19148 | Bouwkundig element

Sint-Baafsabdij

Spanjaardstraat 10 (Gent)
Voormalig Gandaklooster, vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de Heilige Bavo. Heropbouw vanaf 940, maar grootste bouwcampagne in tweede helft 12de eeuw. Gedeeltelijk gesloopt in 1540 voor bouw Spanjaardkasteel. Tot circa 1830 kazerne, nadien ontmanteling en afbraak van de citadel: herontdekking van de oude abdij en besluit tot conservatie van de ruïnes, sinds 1882 Museum voor Stenen Voorwerpen. De inplanting der abdijgebouwen volgt grotendeels het eenvoudige grondplan van een benedictijnerabdij uit de vroege middeleeuwen. De gebouwen zijn grotendeels uitgevoerd in Doornikse steen, en met uitzondering van de gerestaureerde noordvleugel grotendeels in puin of verdwenen.


ID: 19887 | Bouwkundig element

Abdij Nieuwen-Bosch

Tweebruggenstraat 34-36 (Gent)
Grotendeels behouden 17de-eeuwse gebouwen, met uitzondering van het gesloopte kwartier van de abdis en de in begin 19de eeuw door brand vernielde gebouwen. De oude kloostergang bestond uit rondom een niet volledig gesloten rechthoekig hof gerangschikte panden en een kapel met westtoren aan de noordelijke kant van de hof. De kapel werd aanzienlijk verfraaid eind tweede kwart 17de eeuw. In de 18de eeuw werden de overige kloostergebouwen vergroot en verbouwd naar ontwerp van architect Bernard de Wilde. Nog latere uitbreidingen.


ID: 26832 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Amandus en Heilige Jozef

Visitatiestraat 4 (Gent)
Oorspronkelijk eenvoudige driebeukige bakstenen kerk met ingebouwde westtoren, gebouwd in 1846-1847 naar ontwerp van architect Mathias Wolters. Ingrijpend verbouwd in 1932-1940 door architecten Jan en Antoine Rooms: van de uitwendige kerk bleef enkel de tweede en derde geleding van de westtoren met spits behouden; de kruisbeuk, koor, sacristie en doopkapel werden toegevoegd.


ID: 215061 | Bouwkundig element

Kloosterkerk van de paters redemptoristen

Voskenslaan 58 (Gent)
In 1927 bouwden de paters redemptoristen een eigen klooster met kerk als vaste uitvalsbasis voor hun predikingen in het Gentse. Architect Carlos Malfait, die in de parochie woonde, ontwierp de gebouwen in neoromaanse stijl. Het klooster is inmiddels gesloopt.


ID: 306639 | Landschappelijk element

Vroonstalledries

Vroonstalledries (Gent)
Zeer grote dries beplant met beuken, eiken, linden en populieren (grotendeels eind 19de eeuw) met ten oosten omhaagd kerkhof en parochiekerk. Zou in 17de eeuw omsloten zijn door een gracht.


ID: 26940 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Vroonstalledries 60 (Gent)
Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Circa 1903 verlenging van het schip met vier traveeën met reconstructie van de westelijke voorgevel, toevoeging van twee zijkapellen en een nieuwe sacristie, onderbrenging van de nieuwe doopkapel naast het portaal naar ontwerp van architect Van Hoecke. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag. Het kerkhof bewaart een collectie van 19de- en 20ste-eeuwse graftekens. Tegen de haag zeven statiën van de bedevaartweg van Sint-Catharina en de Heilige Marculphus, daterend van 1915.


ID: 8415 | Bouwkundig element

Sint-Catharinacollege

Collegestraat 11, Wegvoeringstraat 14 (Geraardsbergen)
In het voormalige miniemenklooster werd in 1823 het koninklijk stadscollege ondergebracht, later het Bischoppelijk College of Sint-Catharinacollege. In 1885 werden de bestaande kloostergebouwen verbouwd in neogotische stijl.


ID: 8772 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Edingseweg 539 (Geraardsbergen)
Neogotische hallenkerk, gedateerd 1843 boven de poort in de westgevel, gelegen tussen de nieuwe pastorie en de school, en er enigszins van geïsoleerd door een asfaltpleintje vooraan en een omringend kerkhof met graftekens.