Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 33293 | Bouwkundig element

Hoeve Patattenhof

Renning 14 (Lievegem)
Hoeve met losse bestanddelen achterin met gras begroeid erf afgesloten door een dubbel, roodgeschilderd ijzeren hek. Woonhuis van zes traveeën en één verhoogde bouwlaag onder mank zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Achteraan, haaks aangebouwd melkhuisje. Verder groot bakstenen bedrijfsgebouw van 1903, varkensstal en deels bewaard bakstenen bakhuis.


ID: 33313 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Breebroek

Stuiver 36 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek, van grafelijke oorsprong, teruggaand tot de grote 13de-eeuwse ontginningen. Typische site met walgracht en mottestructuur. Heden nog ver achterin gelegen hoevegebouwen, op nog deels omgracht erf toegankelijk via een lange dreef en ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers. Woonhuis in kern minstens opklimmend tot de 15de eeuw. Verder nog een schuur en stallen uit 1877 en een deels vernieuwde schuur met noordelijk deel vermoedelijk opklimmend tot begin 15de eeuw.


ID: 33664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Walle

Ter Wal 4 (Lievegem)
Domein Ter Walle gaat terug op een site met walgracht en omvat een 18de-/19de-eeuws landhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, In kern opklimmend tot de 16de eeuw of begin 17de eeuw. Tegen de zuidwestelijke walgracht, vroegere jeneverstokerij opgericht in 1831, na verkoop in 1837 gewijzigd tot paardenstal voor luxepaarden. In het bijbehorende park staan enkele door hun omvang merkwaardige bomen.


ID: 33667 | Bouwkundig element

Villa

Zomerlaan 28 (Lievegem)
Villa in ruime omringende tuin, gebouwd in 1906-1907. Eclectisch getinte villa van twee bouwlagen onder leien mansardedak en achterzijde deels met plat dak, met lichte art-nouveau-inslag, voornamelijk in de siermotieven van de ijzeren leuningen. Afzonderlijk bijbehorend voormalig koetshuis met paardenstal.


ID: 40026 | Bouwkundig element

Perckhoeve

Perkstraat 100 (Linkebeek)
Gaaf bewaarde hoeve gebouwd in 1772, omvat het woonhuis met links melkhuis en rechts paardenstallen, een stalvleugel, een hoge schuur met kleiner wagenhuis en een afzonderlijk bakhuis.


ID: 70310 | Bouwkundig element

Fruitbedrijf The Farwest met Franse militaire posten

Tempelare 7-8, 8A (Lo-Reninge)
Deze sitewordt gekenmerkt als een open ruimte met grasperken met laagstamfruit en taxus en buxus. De erfoprit wordt afgesloten door gecementeerde pijlers met ijzeren hekken. Centraal op het domein, ruime villa naar verluidt gebouwd in 1933-1935 op een bunker van de Eerste Wereldoorlog. Ook andere nutsgebouwen zijn op bunkers uit de Eerste Wereldoorlog opgetrokken. Aan de straat, opslag- en productieloodsen uit de jaren 1920-1945 en een ast.


ID: 70225 | Bouwkundig element

Hoeve

Tommestraat 34 (Lo-Reninge)
Het boerenhuis van deze hoeve klimt als volume minimaal op tot het einde van de 17de eeuw of het begin van de 18de eeuw. Blijkens de tweeledige bakstenen kelder heeft het huis echter een oudere, minimaal 17de-eeuwse kelder. De hoeve is gelegen ten westen van en eventjes buiten het dorp. Vandaag is enkel het boerenhuis bewaard.


ID: 34499 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Pierre Agie de Selsaeten, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek. De keldergangen van het voormalige kasteel zijn bewaard en bevatten muurschilderingen naar ontwerp van Roger Raveel.


ID: 34507 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 67 (Lochristi)
Vroeger omgracht L-vormig boerenerf met boomgaard, heden bewaarde zuidelijke walgracht, overige grachten gedempt. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis van oorspronkelijk zes traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw met ten westen aanleunende stallen.


ID: 34142 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Te Speurdonk

Busstraat 5 (Lochristi)
Lange dreef met twee dubbele rijen eiken noordwaarts leidend vanaf de Busstraat tot aan de omgrachte site. Het monumentaal ijzeren toegangshek aan vier natuurstenen hekpijlers werd circa 1980 naar hier overgebracht. Voormalig bijgebouw van het kasteel namelijk hovenierswoning, remise, paardenstallen en koetshuis, waarschijnlijk uit begin 19de eeuw en voormalige kapel, als tuinpaviljoen gebouwd circa 1860. Park aangelegd in landschappelijke stijl, met deels ommuurde moestuin. Dreef tussen het kasteeldomein en Windgat.