Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 88330 | Bouwkundig element

Hoeve

Westkantstraat 12 (Oostkamp)
Inwaarts gelegen hoeve die in kern mogelijk opklimt tot het begin van de 18de eeuw. Toegankelijk via een verharde erfoprit met aan het begin een Onze-Lieve-Vrouwkapelletje. Oorspronkelijke hoevebebouwing gelegen rondom een verhard erf met een éénlaags boerenhuis.


ID: 88338 | Bouwkundig element

Hoeve

Westkantstraat 64 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit een woonhuis met geïncorporeerde stal en achterliggende schuur, gebouwd in 1903. Het woonhuis wordt vergroot en bijna volledig herbouwd in 1928.


ID: 88088 | Bouwkundig element

Hoeve Rietdam

Wilgenbroekstraat 56 (Oostkamp)
19de-eeuwse hoeve met rijke historische geschiedenis. In 1898 worden de huidige hoevegebouwen gebouwd; bouw van het huidige woonhuis op de plaats van het bakhuis, afbraak van de landgebouwen en bouw van de huidige schuur en stal aan de straatkant. Met de bouw van de huidige hoevegebouwen verdwijnt de omgevende gracht.


ID: 88391 | Bouwkundig element

Hoeve De Woesten

Woestendreef 1 (Oostkamp)
Eind 18de- of begin 19de-eeuwse hoeve De Woesten, sinds het midden van de 19de eeuw behorend tot het domein De Woesten. Hoeve bestaande uit een boerenhuis met geïncorporeerde stal, een bakhuis en aan de overzijde van het ruime, niet verharde erf, een lange schuur. Boerenhuis met woongedeelte van vier traveeën en geïncorporeerde stal. Ten noordoosten van het boerenhuis ligt een aardappelkelder; halfondergrondse kelder met rondbooggewelf. Bakstenen bakhuis onder pannen zadeldak.


ID: 88339 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zandstraat 23 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit een boerenhuis aan de straatkant met twee achtergelegen landgebouwen. Verankerde baksteenbouw onder rode pannen daken met lichte overkraging, door de dichte hagen rondom het erf moeilijk zichtbaar van op de openbare weg. Eénlaags boerenhuis van vermoedelijk drie traveeën. De westgevel van de lange schuur, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, is in de 20ste eeuw herbouwd.


ID: 88341 | Bouwkundig element

Hoeve

Zedelgemsestraat 9 (Oostkamp)
De site staat voor het eerst afgebeeld op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris van 1770-1778. In de tweede helft van de 20ste eeuw worden woonhuis en stal/schuur verbouwd. Eénlaags woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak van grijze pannen, mogelijk met bewaarde, eind 18de-eeuwse kern. Stal/schuurvolume: witgeschilderde bakstenen volume onder zadeldak van mechanische pannen.


ID: 88393 | Bouwkundig element

Hoeve

Zuidstraat 18 (Oostkamp)
Kleine hoeve volgens het kadaster opgetrokken in 1916. Hoeve bestaande uit een woonhuis met aanpalende berg- en stalruimte. Laag boerenhuis van drie traveeën onder een vooraan gemansardeerd zadeldak.


ID: 87643 | Bouwkundig element

Roterij met vlasfabriek

Ballingstraat (Oostrozebeke)
Roterij met vlasfabriek, uit het interbellum of eventueel uit de jaren 1940-1950. Betonnen constructie met opgehangen schuifpoorten en restant van een schouw. Bakstenen fabriekje en enkele ertegenaan gebouwde vlasschuren.


ID: 87647 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beukstraat 4 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen, staat als site (met enkel de schuur) op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Toegankelijk via een ijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Woonhuis uit het interbellum, georiënteerd ten zuiden van het deels onverhard, deels begraasd erf. Verankerde baksteenbouw boven grijsbepleisterde plint onder mansardedak (zwarte pannen) met twee dakkapellen.


ID: 87648 | Bouwkundig element

Historische hoeve De Kleine Molsten

Boomgaardstraat 9 (Oostrozebeke)
Historische hoeve "De Kleine Molsten" zie smeedijzeren opschrift aan de gevel, toegankelijk via een aarden oprit. Volgens De Flou behoort de hoeve samen met het verderop gelegen "Groot Goed ter Molst" oorspronkelijk tot een heerlijkheid gelegen tussen Oostrozebeke en Wielsbeke. Het eerste "Goed te Molst" is later (in elk geval niet vóór 1845) opgesplitst in drie pachthoven. Op een kaart van een renteboek uit 1642 staat op deze plaats een hoeve getekend. In de 18de eeuw is er sprake van "'t Kleen goed te Molst".