Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 87652 | Bouwkundig element

Stoomvlasroterij en -zwingelarij

Gentstraat (Oostrozebeke)
Volgens kadastergegevens wordt aan de straat een huis gebouwd circa 1899 en circa 1912 door dezelfde eigenaar een zwingelarij opgericht. Deze wordt door een vlashandelaar circa 1929 en circa 1950 uitgebreid en vergroot, zie huidig. Roterij in beton met bakstenen fabriekje, schoorsteen en vlasschuren.


ID: 87654 | Bouwkundig element

Hoeve

Gentstraat 36 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een aarden oprit. De site staat al op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens het kadaster worden de oorspronkelijke boerderijgebouwen circa 1942 vervangen door de huidige. Losse bestanddelen gelegen langs een gedeeltelijk onverhard, gedeeltelijk begraasd erf. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) en boven een gecementeerde plint.


ID: 87655 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 19de eeuw

Gentstraat 42 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen, 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, staat op het primitief kadasterplan (circa 1830). Begraasd erf met ten noordwesten ervan het oude verlaten woonhuis met geïncorporeerde stal. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een grijze plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogleenstraat 24 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een oude voetwegel die oorspronkelijk in een hoek omheen de hoeve tussen de Hoogleenstraat en de Molstenstraat liep. Een onverharde weg door het ruime, begraasde erf maakt nu de verbinding. Het erf is dan ook aan noord- en zuidzijde toegankelijk via hekkens, gevat in bakstenen pijlers, uitgevend op de bewaarde gedeelten van de wegel.


ID: 87671 | Bouwkundig element

Roterij uit het interbellum

Hoogstraat 114 (Oostrozebeke)
Roterij uit het interbellum, achterin gelegen op het terrein van het bedrijf Oroplastic. Tot de Eerste Wereldoorlog stond hier de "Rosebekemolen" (zie straatinleiding), een windkorenmolen die circa 1850 overgeplaatst wordt van de overkant op de hoek met de Nieuwstraat naar deze locatie. Betonnen constructie met opgehangen schuifpoort en bijhorende bakstenen schuur.


ID: 87678 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen en vlasschuur

Ingelmunstersteenweg 130-132 (Oostrozebeke)
Samenstel van twee woningen en een vlasschuur. Volgens kadastergegevens wordt circa 1914 en 1915 bestaande bebouwing vervangen door een nieuw huis en een schuur.


ID: 87679 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerwoning met vlasschuur

Ingelmunstersteenweg 142 (Oostrozebeke)
Samenstel van burgerwoning met vlasschuur onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde, roodbruine baksteenbouw, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1928 en circa 1946 toevoegen van een "zwingelarij".


ID: 87673 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ingelmunstersteenweg 2 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk vanaf de straat via een lange, geasfalteerde oprit. Deze laatste is een onderdeel van een oude voetweg die oorspronkelijk via de nu verdwenen "Wansbrugghe" tot over de Mandel liep. Gebouwen gegroepeerd rond een deels geasfalteerd, deels begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht.


ID: 87696 | Bouwkundig element

Burgerhuis met roterij en vlasfabriek

Kalbergstraat 107, 111-113 (Oostrozebeke)
Vrijstaande woning volgens het kadaster opgetrokken circa 1931. De achterin gelegen roterij en vlasfabriek is toegevoegd circa 1947 en is nu in gebruik als houthandel. Woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87697 | Bouwkundig element

Weiberg Hoeve

Kalbergstraat 145 (Oostrozebeke)
Hoort bij een gehucht gelegen in de buurt van een meander van de Mandel en is te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat enkel het woonhuis aangeduid. Losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf. Woonhuis ten westen van het erf met geïncorporeerde schuur, 19de-eeuws uitzicht.