Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 40187 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stephanusparochie

Processieweg 1 (Meise)
Monumentale 17de-eeuwse pastorie gebouwd in traditionele bak- en zandsteenstijl door de witheren van de norbertijnenabdij van Grimbergen. De pastorie is als L-vormig volume ingeplant op de hoek met de Oppemkerkstraat, ten zuidwesten van de kerk. Aansluitende ommuurde tuin.


ID: 40188 | Bouwkundig element

Hoeve

Processieweg 21 (Meise)
19de-eeuws hoevetje met fraai volumespel der witgekalkte gebouwen onder pannen zadeldaken; eveneens een kapelletje in één der gevels.


ID: 305496 | Bouwkundig element

Vrije kleuter- en lagere meisjesschool

Processieweg 4 (Meise)
Vrije kleuter- en lagere meisjesschool waarvan het hoofdgebouw kadastraal als vergroting werd geregistreerd in 1925 mogelijk met integratie van het 19de-eeuwse gedeelte, opgetrokken ter plaatse van het Hof te Oppem, een historische hoeve die aan de basis lag van de ontwikkeling van Oppem.


ID: 305447 | Bouwkundig element

Borstbeeld Karel Van De Woestijne

Rooststraat (Meise)
Omhaagd perkje met monument ter ere van Karel Van De Woestijne uitgevoerd in witsteen door de Londerzeelse kunstenaar Wilfried Pas in 1992 (zie inscriptie) met op de achtergrond de uitgestrekte Maalbeekvallei.


ID: 305446 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Rooststraat 17 (Meise)
Aan de straat doch iets beneden het straatniveau gelegen woonstalhuis gesitueerd op een sterk afhellend terrein naar de Maalbeek toe. Het pand werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1866 in eigendom van Desmet, landbouwer.


ID: 40218 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medarus en -Gildardus

Rossemdorp (Meise)
Georiënteerde, neogotische parochiekerk van 1874 naar ontwerp van 1873 van de hand van G. Hansotte, gelegen te midden van een omringend, ommuurd kerkhof, door een latere uitbreiding geopend aan de noordzijde.


ID: 40219 | Bouwkundig element

Boerenhuisje

Rossemdorp 15 (Meise)
Boerenhuisje met anderhalve verdieping en zadeldak (pannen), door muurankers in de zijgevel gedateerd 1814.


ID: 305501 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Rossemdorp 30-32 (Meise)
In oorsprong gemengde gemeenteschool, later (vanaf 1913) gemeentelijke jongensschool, met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck.


ID: 40220 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Medarus en -Gildardusparochie

Rossemdorp 34 (Meise)
In oorsprong 18de-eeuwse pastorie, gedateerd 1767, maar zwaar geteisterd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1916 heropgebouwd. De met cijferstenen gedateerde pastorie, ligt ingeplant te midden van een vrijwel vierkante, volledig ommuurde tuin - deels sier- en deels moestuin - aan straatzijde afgesloten met een lage bakstenen muur met pijlers en hekwerk.


ID: 305450 | Bouwkundig element

Regionalistische villa naar ontwerp van Luc Viérin

Schapenbaan 10 (Meise)
Monumentale villa in regionalistische stijl naar een ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin, in 1956 kadastraal geregistreerd als huis met lustgrond in eigendom van 'Mij Burgerlijke Societé Immobilière de Valorisation Sival'.