Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 71421 | Bouwkundig element

Kezelberg Military Cemetery

Korteweg (Wevelgem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine begraafplaats, grotendeels ommuurd, deels omhaagd, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', typische Britse 'headstones' en Duitse graven.


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 305868 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Lode De Boningestraat (Wevelgem)
Naast de kerk van Wevelgem staat een opgaande zilverlinde. Dichtbij de linde stond een oorlogsmonument dat inmiddels verplaatst is naar de Vanackerestraat. De linde heeft een omtrek van 239 cm en een totale hoogte van 23 m.


ID: 71116 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Menenstraat (Wevelgem)
Ommuurde en omhaagde begraafplaats aangelegd volgens dambordpatroon met centraal de traditionele Calvarie. Ten noorden begrensd door de spoorweg. Aan de straat afgezet door smeedijzeren hek, doorbroken door een midden en twee zij-ingangen.


ID: 71308 | Bouwkundig element

Moorseele Military Cemetery

Minister De Taeyelaan (Wevelgem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine begraafplaats, grotendeels omgeven door een haag, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' aan beide kanten geflankeerd door een zitbank uit witte natuursteen. De 98 'headstones' zijn verdeeld over zes rijen.


ID: 71446 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel met treurwilgen

Overheulestraat (Wevelgem)
Veldkapel op rechthoekige plattegrond, beschaduwd door twee treurwilgen. Bedehuisje van rode baksteen onder pannen zadeldak. Houten kruis met opschrift, gietijzeren Christus.


ID: 71477 | Bouwkundig element

Kasteel van Moorsele

Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.


ID: 71479 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele met linden

Ter Poperenweg (Wevelgem)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele, beschaduwd door twee lindebomen. Bedehuis op rechthoekige plattegrond.


ID: 71291 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Vanackere

Vanackerestraat 16 (Wevelgem)
Huidig gemeentehuis, ook het kasteel genoemd, in 1894-96 gebouwd als woonhuis door de familie Jules Vanackere-Van der Mersch. Kasteel gelegen in park met vijver, oud bomenbestand, lovergang in beuk, twee tuinpaviljoentjes waarvan één met ijskelder. Geheel aanvankelijk afgesloten door ijzeren hekken, thans enkel nog bewaard aan de linkerzijde van het gebouw. Conciërgewoning op het domein.


ID: 306485 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom

Louis Marcelisstraat, Wijngaardlaan (Wezembeek-Oppem)
Aan de zuidzijde van het parkje tussen de Louis Marcelisstraat en de Wijngaardlaan, staat een herdenkingsboom, als onderdeel van een plantsoen. Deze linde is in 1975 geplant als herdenkingsboom, ter nagedachtenis van de bevrijding van de gevangenenkampen in 1945.