Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 40853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Passionistenklooster met kloostertuin en kerk

Mechelsesteenweg 82, Vosberg 40 (Wezembeek-Oppem)
Fasegewijs tot stand gekomen Passionistenklooster teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, op de top van de Vosberg (± 82 meter) het omringende landschap beheersend. Opgebouwd uit twee delen: ten zuidwesten het vroeg 20ste-eeuwse U-vormig complex met de open zijde naar de Mechelsesteenweg en met de kloosterkerk (nu parochiekerk) als zuidelijke dwarsvleugel (in het verlengde van de kerk een losstaande dienstvleugel), aansluitend ten noordoosten een na de Tweede Wereldoorlog fasegewijs opgebouwd vierkant gesloten geheel rond een open binnenplein. Volledig ommuurde kloostertuin, oorspronkelijk 1,5 hectare; met een begraafplaats, een bosgedeelte, een fruitweide en een moestuin met een padenkruis en een uniek beukenprieel.


ID: 134145 | Landschappelijk element

Kasteeldomein de Burbure

Sint-Pietersplein 2 (Wezembeek-Oppem)
Domein, circa 20 hectare, met ommuurde moestuin en vrij goed bewaard vroeglandschappelijk park, in 1811 aangelegd in een bronnenrijke beekvallei rond een neoclassicistisch verbouwd 'huis van plaisantie' uit de tweede helft van de 16de eeuw, in 1902 traditionalistisch gerestaureerd; monumentale moerascipressen.


ID: 76546 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilig Hartkapel met haag en knotlinden

Boeygem (Wichelen)
Schuin ingeplante wegkapel op een met liguster omhaagd en geplaveid perceeltje en aan de achterzijde geflankeerd door twee geknotte linden. Kapel in neogotische stijl volgens het kadasterarchief in 1875 nieuw gebouwd door Frédéric Dalschaert, landbouwer en eigenaar van de hoeve nummer 15.


ID: 132083 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellinden Troost der Bedruktenkapel

Brugstraat 51 (Wichelen)
Op een kruispunt staat de kapel Troost der Bedrukten die geflankeerd wordt door twee Hollandse lindes. Het gaat om opgaande bomen die samen met de kapel een beeldbepalend element vormen.


ID: 306655 | Bouwkundig element

Beboomd dorpsplein en voetweg

Dorp, Hoogstraat, Zwanewegel (Wichelen)
Het ruime rechthoekige beboomde dorpsplein van Schellebelle, dat minstens bestaat sedert de 17de eeuw, bevindt zich aan de vroegere heerweg Wetteren - Dendermonde. Vanuit de vier pleinhoeken vertrekken oude verbindingswegen en de voetweg Zwanewegel. Op het plein staan een oorlogsmonument en het roephuisje 'Het Kot'.


ID: 77644 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Elsbrugkapel met geleide lindes

Elsbrug (Wichelen)
Kapel, volgens de literatuur opgericht in 1918 door de landbouwersfamilie Siau-Saeys, gebouwd door de lokale metser Leo De Schutter. Gelegen links van een hoeve, achter een hoge haag afgezoomd door leibomen en toegankelijk via een ijzeren hek in de as van de deur. Bakstenen gebouwtje van één travee met driezijdige sluiting.


ID: 77652 | Bouwkundig element

Villa

Hulst 44 (Wichelen)
Vrijstaande oudere villa in beboomde tuin omgeven door een hoge taxushaag en fraai groen- en witgeschilderd ijzeren hek in de as van de voordeur. Volgens vergelijkende kaart- en kadastergegevens teruggaand op een oudere hoeve uit 1884 en in 1929 herbouwd tot huidig volume.


ID: 77656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Scheldehoekkapel met herdenkingsboom

Margote (Wichelen)
Neoclassicistische kapel, volgens kerkrekeningen gebouwd in 1844-45 ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder laaghellend zadeldak gedekt met leien en voorzien van een vierkant houten klokkentorentje onder tentdak en kruisje. Jonge linde ter vervanging van oudere vrijheidsboom.


ID: 76569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Pastorijstraat 2 (Wichelen)
Eind 18de-eeuwse pastorie met classicistisch voorkomen en traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien mank zadeldak. De tuinaanleg die wellicht opklimt tot de ontstaansperiode van de pastorie is deels behouden.


ID: 89483 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkruis met kruisbomen

Molenstraat (Wielsbeke)
Ensemble met een wegkruis, geplaatst op een Calvarieberg in veldsteen, met een voorgaand perkje met uitwaaierend kasseienpatroon en tegen een achtergrond van vier opgaande witte paardenkastanjes. Het kruis zelf werd meermaals vernieuwd.