Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

925 resultaten


ID: 55121 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Roode Poort

Westendelaan 195 (Middelkerke)
Zwaar vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de hoeve, die in oorsprong minstens tot het eerste kwart van de 17de eeuw terugging, in 1920-1924 heropgebouwd. De hoevegebouwen werden daarbij in een semigesloten opstelling ingepland rond een rechthoekig erf, met in het noorden de boerenwoning, in het westen de schuurvleugel en in het zuiden en het oosten een L-vormige stalvleugel met een beeldbepalende inrijpoort. Voor het ontwerp en de opvolging van de werken werd beroep gedaan op Théodore Raison. Hij hanteerde daarbij een op de regionale baksteenarchitectuur van de 16de en 17de eeuw geïnspireerde vormentaal.


ID: 55122 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Duingalm

Westendelaan 240 (Middelkerke)
Wederopbouwhoeve, volgens bewoners uit 1921, aansluitend bij regionale hoevebouw: opstelling: losse, lage bestanddelen rondom geasfalteerd erf met centrale siertuin; ten zuiden toegankelijk; boerenhuis ten zuiden; stallingen ten oosten en ten westen, schuur met tweeledig wagenhuis ten noorden.


ID: 55126 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Westendelaan 310 (Middelkerke)
Pastorie ten westen van de kerk, heropgebouwd in 1921 door aannemer Desneux, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon uit 1920. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond. Oostelijke inkompartij met tudorboogvormige deur in uitgewerkte bakstenen omlijsting waarboven Marianis.


ID: 55243 | Bouwkundig element

Grote villa

Zonnelaan 51 (Middelkerke)
Grote villa uit 1937 naar ontwerp van architect Léon Ide gelegen in grote tuin. Grondplan van drie aaneengesloten bouwvolumes van één bouwlaag onder afgewolfde zadeldaken met overkragende dakrand; dito dakkapellen; regionalistische stijlkenmerken.


ID: 54904 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Geuzegat

Zwarteweg 22 (Middelkerke)
De hoeve werd volledig vernield tijdens de Eerste wereldoorlog. Kwaliteitsvol heropgebouwd naar ontwerp van architecten A. Neyrinck & J. Heyneman van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen. De hoevegebouwen werden daarbij U-vormig ingeplant rond een vierkant erf, met in het zuiden de boerenwoning, in het noorden de schuur met wagenhuis en in het westen de koestalvleugel.


ID: 24017 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bakkerhoekstraat 20 (Moorslede)
Deels heropgebouwd hoevetje uit de jaren 1920. Naar verluidt behouden 19de-eeuwse schuur. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24029 | Bouwkundig element

Vlinderbeekhof

Beselarestraat 62 (Moorslede)
Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24105 | Bouwkundig element

Burgerhuizen bij brouwerij Deneckere

Breulstraat 34-36 (Moorslede)
Eenheidsbebouwing van twee burgerhuizen uit de jaren 1920, in regionalistische stijl.


ID: 24107 | Bouwkundig element

Burgerhuis in regionalistische stijl

Breulstraat 52 (Moorslede)
Burgerhuis in regionalistische stijl, uit de jaren 1920. Dubbelhuis van vier traveeën, licht verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), kroonlijst op consoles.


ID: 24108 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Breulstraat 74-76 (Moorslede)
Eenheidsbebouwing van wederopgebouwde arbeiderswoningen met regionalistische inslag. Dubbelhuizen van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Spiegelbeeldschema, met uitzondering van de uitwerking van de dakvensters